Saznajemo: Finalna ponuda otišla u Nemačku - srpski paket za "folksvagen"!

Autor:

Vesti

07.05.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je prošle nedelje poslala nemačkom "Folksvagenu" finalnu ponudu sa pet jakih aduta, koji bi trebalo da prevagnu u privlačenju auto-giganta da otvori pogon u našoj zemlji. Ponuda je, kako saznaje Srpski telegraf, takva da su nam šanse veoma ozbiljne, iako su u igri i Bugarska, Severna Makedonija, Turska...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto ilustracija

Prema informacijama do kojih je naš list došao u Vladi Srbije, iako je ovo neka vrsta finalne ponude, to ne znači da u eventualnim direktnim pregovorima sa ljudima iz "Folksvagena" ne može da dođe do modifikacije neke od tačaka.

BDP bi eksplodirao

- Dolaskom tako moćne kompanije bukvalno bi eksplodirao naš BDP, ne samo zbog "Folksvagena" već i zbog velikog broja firmi koje ih po pravilu prate gde god oni otvore fabriku. Takođe, to bi bio snažan signal svim drugim investitorima, kako nemačkim tako i iz drugih država, da je Srbija pravo mesto za ulaganje. Zbog toga je i napravljen paket kojem druge zemlje teško mogu da pariraju - objašnjava naš sagovornik.

 

 

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Marko Čadež

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je dugo radio u nemačkoj ambasadi u Beogradu, za Srpski telegraf kaže:

- Još smo daleko, ali s obzirom na to da smo među tri zemlje između kojih "Folksvagen" vaga, znači da smo dobra destinacija za investiciju. Naravno da bi to značilo jednu ogromnu promenu za našu ekonomiju i celu privredu, međutim, još ima da se igra. Kad pogledate kolika je to investicija, ovim gde smo sad pokazali smo da smo u samom vrhu.

Ovo je naša ponuda

1. Kolike god subvencije ponudi neka druga zemlja, daćemo duplo
2. Besplatno građevinsko zemljište i njegovo uređenje
3. Srbija će urediti kompletnu infrastrukturu, prilazne puteve, saobraćajnice...
4. Potencijalno dve godine bez plaćanja poreza i doprinosa na plate, što će omogućiti veće zarade zaposlenih
5. Sve što važi za "Folksvagen" važi i za firme koje dođu s njima, takozvane komponentaše

 

 

Sve je važno

Analitičar Dragomir Anđelković naglašava da bi korist od dolaska "Folksvagena" bila i politička i ekonomska.

- Ako ne traže ništa od nas da bi došli, onda je to dobro. A ekonomski, naravno, podrazumeva se da će takva kompanija, kad jednom dođe, tu dugo i ostati - navodi Anđelković.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

Njegov kolega Branko Radun potvrđuje da bi ovakva investicija imala višestruki značaj po Srbiju.

- Kad neko ko je jedan od najvećih proizvođača automobila u svetu dolazi kod nas, onda su koristi ogromne. Diže se tehnološki nivo, uči se od najboljih. Politički benefit je taj da se šalje poruka i drugima da je Srbija politički stabilna. Takva fabrika ne ide negde gde se predviđaju nestabilnost i sukobi. Oni imaju jaku analitiku, stotine ljudi koji rade na tome. Traže mišljenje institucija, ministarstva spoljnih poslova, obaveštajaca. To sve zajedno šalje poruku i drugim investitorima da Nemačka vidi Srbiju kao partnera i da je vidi kao stabilnu zemlju u svakom smislu - navodi Radun.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Gordan Žutić

07.05.2019 11:28

Jeftina radna snaga, ništa više....