Ministarstvo finansija: Suficit u budžetu 15,8 milijardi dinara

Autor: Tanjug

Vesti

06.05.2019

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suficit republičkog budžeta na kraju prvog kvartala ove godine iznosio je 15,8 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija. Prihodi su naplaćeni u iznosu od 305,5 milijardi dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 289,7 milijardi dinara.

U martu je ostvaren deficit od 6,4 milijardi dinara, navode u resornom ministarstvu.

Naplata prihoda u martu iznosila je 98,5 milijardi dinara, od čega se na poreske prihode odnosi 78,1 milijardi dinara.

Uobičajeno, najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a, u iznosu od 32,8 milijardi, i akciza u iznosu od 17,6 milijardi dinara. Porez na dobit u martu, navode u ministarstvu, iznosi 17,8 milijardi dinara.

Neporeski prihodi naplaćeni su u iznosu od 20 milijardi dinara, dok je priliv donacija u martu iznosio je 0,4 milijardi dinara. Kada je reč o rashodima, izvršeni su u iznosu od 104,9 milijardi dinara.

Rashodi za zaposlene, u martu, iznosili su 23,4 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 15,1 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u periodu januar-mart zabeležen je fiskalni suficit u iznosu od 11,2 milijardi dinara (0,9 odsto BDP-a) i primarni fiskalni suficit u iznosu od 57,3 milijardi dinara (4,8 odsto BDP-a).

Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države, za prvi kvartal planiran je fiskalni deficit u iznosu od 18,9 milijardi dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za 30,1 milijardi dinara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading