LJAJIĆ O TAKSAMA: Veća je politička šteta od ekonomske

Autor: Tanjug

Vesti

06.05.2019

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procenjena šteta od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju na godišnjem nivou iznosi 500 miliona evra, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ali je ocenio da je to kratkoročna šteta, dok su takse izazvale mnogo veći problem, a to je blokada političkog dijaloga.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Rasim Ljajić

Prema njegovim rečima, u rukama i EU i SAD "su i štap i šargarepa" i oni bi zaista mogli da izvrše pritisak da se takse ukinu, kao i da se implementira ono što bude dogovoreno i to ukoliko bude političke volje.

Komentarišući izjave Hašima Tačija da se na Kosovu švercuje srpska roba, Ljajić kaže da je još kada su one uvedene kazao da će to biti raj za švercere.

Dodaje da to uglavnom rade albanski trgovci koji srpsku robu kupuju u Makedoniji, Crnoj Gori, čak i Albaniji i onda je uvoze na Kosovo.

- Nemoguće je da i jedan srpski trgovac može to da radi i da hoće. Jasno je da šverc cveta, možda je neko ove takse i uveo da bi određeni interesni lobii imali ekonomsku korist ukoliko uvozni lobi uvozi robu na ovaj način i ostvaruje profit - navodi ministar.

Šteta od 500 miliona procenjuje se s obzirom da je prošle godine plasirano 440 miliona evra robe na Kosovo i Metohiju, a ove godine, sa rastom od 12 odsto, to bi iznosilo 500 miliona evra, navodi ministar.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako kaže, šteta je na dnevnom nivou u proseku oko milion evra manje robe koja se plasira nego da nema taksi, što je, kako dodaje, kratkoročna šteta, a dugoročna šteta je još i veća, jer će privrednici iz Srbije izgubiti to tržište, zato što se drugi već pojavljuju, kako slovenački, crnogorski, hrvatski.

- Da ne govorimo o političkoj šteti. Dijalog je blokiran, sve stoji zbog toga, stvorena je jako loša atmosfera, čak i da se nastavi dijalog u ovakvoj atmosferi šta možete da očekujete kada jedan mali problem koji ste sami izazvali ne želite da rešite, ne pokazujete političku volju da se taj proiblem reši da bi se nastavio politički dijalog u traženju jako kompleksnog i teškog pitanja - kaže Ljajić.

Navodi da je od početka jako pesimističan u pogledu rešenja kosovskog pitanja i naglašava da je taj problem još komplikovaniji, jer na Kosovu nikoga ništa ne zanima osim da Srbija prizna nezavisnost i da se onda taj srpsko-albanski spor svede na većinsko-manjinski spor.

- To je maksimalistički zakon ispod koga niko ne želi da ide - kaže Ljajić i dodaje da je kod nas situacija takva da postoji manjina koja kaže - priznajemo faktičko stanje, Kosovo je nezavisno, izgubljeno 1999. godine i većina koja se na ovaj ili onaj način zalaže za status kvo, odnosno zamrznuti konflikt.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading