Mnogi bez posla, a Kragujevac vapi za ovim zanimanjima: Nekima plata i do 100.000 dinara

Autor: agencije

Vesti

01.05.2019

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među najtraženijim zanatskim zanimanja u Kragujevcu su bravar-zavarivač, stolar, šivač, tapetar i pekar-pica majstor.

RepublikaFoto: youtube.com/Belmin Zahirovic

Za većinu minimalna početnička plata na tržištu iznosi 30.000 dinara. Prema podacima Informatora "Zanat u rukama", na listi najtraženijih zanata su i monter suve gradnje, armirač, tesar i farbar-lakirer.

Mašinska industrija u Kragujevcu najviše potražuje bravare-zavarivače, koji su i najbolje plaćeni. Plata početnika u ovom zanimanju je 30.000 do 35.000, dok iskusni i vrsni zavarivači mogu dostići i zaradu od 100.000 dinara.

Minimalna početna plata za montere suve gradnje i šivače iznosi 25.000 dinara.

"Ovo je lista zanimanja koje poslodavci traže, ali su, s druge strane i takva da osobe bez i sa najnižim kvalifikacijama mogu da se obuče i zaposle u relativno kratko vremenskom periodu", naveli su u Razvojnom biznis centru ( RBC).

RepublikaFoto: youtube.com/ Samse TV - Matériaux de Construction et Outillage

Na evidenciji filijale NSZ u Kragujevcu od ukupnog broja nezaposlenih, oko 4.800 osoba je bez ikakve kvalifikacije (I stepen) ili sa niskim kvalifikacijama (II stepen).

Više od polovine su žene, a mladi od 15 do 30 godina čine oko 14 odsto

"Brošura sadrži detaljan opis svih traženih zanatskih zanimanja. Koristiće karijernim savetnicima da informišu nezaposlene, organizatorima obuka u neformalnom obrazovanju, ali i stručnim saradnicima u osnovnim školama u procesu profesionalne orijentacije i informisanja učenika i njihovih roditelja", rekao je agenciji Beta Nemanja Jovičić iz Razvojnog biznis centra ( RBC).

Informator je nastao u okviru projekta "Lokalna partnerstva za zapošljavanje ranjivih grupa" koji sprovodi Razvojni biznis centar (RBC) u partnerstvu sa gradom Kragujevcem i uz podršku Vlade Švajcarske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading