POTCENJENA? Vrednost "Laste" procenjena na maksimum 23 miliona evra

Autor: Tanjug

Vesti

03.04.2019

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konsultantska kuća BDO Srbija procenila je da 100 odsto "Lastinog" kapitala vredi između 16 i 23 miliona evra, piše današnji "Blic".

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Kako navodi, očekuje se da tender za privatizaciju bude raspisan do juna.

List objašnjava da je BDO Srbija, koji je izabran za privatizacionog savetnika krajem januara ove godine, u ponedeljak dostavio dokumentaciju Ministarstvu privrede i Nadzornom odboru "Laste", koji će u petak razmotriti njene detalje. 


Ipak, kako napominje, izuzev razmatranja, oni ne mogu ništa drugo da urade jer cenu državnog udela, koji će se prodati, i rokove za prodaju 77 odsto njihovog paketa definiše Ministarstvo privrede. 

Pored vrednosti ukupnog kapitala, BDO Srbija je utvrdila, na osnovu dostavljene dokumentacije, i model po kojem će dugovi biti namirani kroz prodaju, dodaje list.
Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Reč je o nasleđenim obavezama od 600 miliona dinara, regulisanim ugovorom o dužničko-poverilačkim odnosima, koji je sklopljen krajem avgusta 2015. sa finansijskim poveriocima, a odnosi se na obaveze nastale pre tog datuma. 


Te obaveze se inače redovno izmiruju jer ova kompanija već nekoliko godina unazad ostvaruje dobiti u poslovanju, navodi "Blic" i ističe da upravo zbog tih dobrih poslovnih rezultata, zaposleni i rukovodioci, koji su imali uvid u dokumentaciju, tvrde da procena nije dobro urađena. 

- Ono što smo videli daje utisak da je sve urađeno paušalno i da njihova procena vrednosti kompanije nije adekvatna - kažu neimenovani sagovornici "Blica". 

Državni sekretar Dragan Stevanović očekuje da će tender za privatizaciju "Laste" biti raspisan u prvoj polovini godine, jer je važno da se pre toga pripremi sva potrebna dokumentacija

- Za nas je važno da objavimo tender i zainteresujemo investitore. Lasta ima potencijal, a uz određena ulaganja, može dobro i domaćinski da posluje - rekao je Stevanović za "Blic".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading