Odlične vesti: Radnici iz Srbije imaju pravo na penzije iz ovih zemalja

Autor: Tanjug

Vesti

28.03.2019

22:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radnici iz Srbije koji rade ili su radili u Kini, Tunisu ili kanadskoj pokrajini Kvebek moguli bi da ostvare pravo na deo penzije iz tih zemalja, iako Srbija s njima još nema potpisanu knvenciju o socijalnom osiguiranju, ali su pregovori uveliko u toku, piše Politika u štampanom izdanju za petak.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Time bi se broj zemalja s kojima Srbija razmenjuje penzije povećao na 31, a mnogo više penzionera bi moglo da računa na dvojne penzije, te na zdravstveno i socijalno osiguranje, zavisno do toga šta konvencija obezbeđuje. 

U Ministarstvu rada kažu da su najbliže dogovoru s Kinom. Sporazum je potpisan 2018. i još nije počeo da se primenjuje, ali je na pregovorima krajem oktobra prošle godine usaglašen i parafiran administrativni dogovor za primenu Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između dve zemlje koji predstavlja akt o sprovođenju i treba da obezbedi nesmetanu primenu sporazuma. 

U martu su otpočeli pregovori s Tunisom za sporazum o socijalnoj sigurnsoti, a do kraja godine očekuje se da će biti potpisan sporazum o socijalnoj sigurnosti s vladom Kvebeka, čime će našim građanima na celoj teritoriji Kanade biti garantovana zaštita, kazali su za Politiku u Ministarstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading