INTERVJU Miodrag Kostić: MK Grupa nije jedan čovek

Autor:

Vesti

28.03.2019

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

AIK Banka je kupila Gorenjsku banku, o čemu su mediji izveštavali u proteklom periodu. To je bio povod za intervju sa predsednikom MK Grupe Miodragom Kostićem.

RepublikaFoto: Promo foto
Miodrag Kostić

Šta je bio motiv za kupovinu?

MK Grupa, na čijem sam čelu 35 godina, odavno je sa svojim poslovanjem u Evropskoj uniji jer se preko 50 odsto naših izvoznih aktivnosti realizuje na tom tržištu. Ovom akvizicijom je naša treća divizija, tj. bankarstvo uvedena na evropsku mapu. To za nas predstavlja još jednu značajnu potvrdu legitimiteta, visokih standarda i uspeha našeg poslovanja. Za realizaciju ove akvizicije prethodno smo morali da obezbedimo sve potrebne dozvole kako Narodne banke Srbije, tako i Evropske centralne banke i Centralne banke Slovenije.

Čest je slučaj da strane banke dolaze u Srbiju, ali je bilo neočekivano da jedna domaća banka iskorači po prvi put u Evropu i kupi jednu evropsku banku. Međutim, ako se zna da je AIK Banka najprofitabilnija banka u Srbiji  I da je već četiri godine zaredom prepoznata kao najbolja komercijalna banka u Srbiji od strane renomiranog britanskog magazina International Banker, ovaj iskorak u Evropu za nas predstavlja logičan sled naših poslovnih aktivnosti. MK Grupa posmatra ovo kao veliki uspeh, ne samo naše kompanije već  I cele naše zemlje.

RepublikaFoto: Promo foto

Da li je MK Grupa jednako Miodrag Kostić?

- Ne. MK Grupa je njenih 7000 zaposlenih.

U januaru smo obeležili veliki jubilej, 35 godina uspešnog i održivog poslovanja. Ističem održivog, jer je složićete se, neodrživo da sistem od 75 kompanija, 7.000 zaposlenih i milijardu evra dosadašnjih investicija, postiže odlične rezultate na bazi odluka samo jednog čoveka.

Pri tom podsećam da plaćamo 109 miliona evra poreza i doprinosa na godišnjem nivou. Sa nama sarađuju 30.000 kooperanata I godinama smo najveći poljoprivredni izvoznik Srbije. Obrađujemo 30.000 hektara zemlje I prevezemo godišnje sedam miliona tona robe. Imamo tri najefikasnije šećerane (Sunoko). Lider smo u mesnoj industriji (Carnex). Imamo 15 regionalnih hotela, a naša AIK banka je najprofitabilnija banka sa skoro 10 odsto tržišnog učešća i prva domaća banka koja je akvizirala jednu evropsku – Gorenjsku banku. I najvažnije u MK Grupi radi 166 kolega koji su roditelji troje i više dece (560 dece ukupno). To je ukratko MK Grupa. Složićete se da to sve ne može da postigen jedan čovek.

Kako odgovarate na glasine da niste u zemlji, da ste se penzionisali I da vam je zdravstveno stanje nestabilno?

- One nisu istinite i iskreno se ne obazirem na njih. Osećam se odlično i veoma zadovoljno zbog uspeha MK Grupe i ne dozvoljavam da mi išta pokvari taj osećaj.

Sa druge strane, često sam van zemlje  i to u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Albaniji, Dubaiju, Kipru, Ukajini i Holandiji. U Srbiji provodim samo deo svog vremena I upravo se tada trudim da vežbam minimum tri puta nedeljno i održavam dobru kondiciju.

Foto: Promo foto

Verujem da su ove glasine proizvod mog odsustva sa Kopaonik biznis foruma. Umesto mene na panelima su učestvovali moji najbliži saradnici u koje imam puno poverenje. Njihovo pojavljivanje deo je korporativne strategije komunikacija koja ima za cilj više javnih nastupa kolega koje upravljaju MK Grupom. Želimo da pokažemo da na čelu najvećeg domaćeg sistema stoje odgovorni ljudi koji odlično poznaju svoju struku. Time pokazujemo da smo stvorili jaku kompaniju koja će trajati i duže od njenog vlasnika. Sve drugo su špekulacije.

Da li ikad razmišljate o penziji?

- Zavisi kako ko definiše "penziju". Kada govorimo o viziji MK Grupe, sigurno je da se nikad neću povući, a sa operativne tačke gledišta, ta zaduženja su odavno u rukama mog tima.

Pored toga, nameravam da se u budućnosti dodatno posvetim filantropiji i investiranjem svog vremena i stečenog iskustva u dolazeće generacije menadžera.

Podsećam da je MK Grupa u proteklih pet godina investirala više od četiri miliona evra u preko 500 društveno odgovornih akcija. Izgradili smo Kuću za mlade pri SOS Dečijem selu u Kraljevu. Osnovali smo fondaciju Magnet za ljubav koja je u protekle tri godine, uz podršku brojnih partnera i pokrajinske Vlade, prikupila 400.000 evra za kupovinu prateće opreme za Dečiju bolnicu u Novom Sadu. Roditeljsku kuću porodice Kostić u vrednosti od milion i po evra, naša kompanija ustupila je „Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine“ za potrebe humanijeg lečenja. Već deset godina  za najbolje đake sa Kosova i Metohije organizujemo zimovanje na Kopaoniku. Ovo je samo deo društveno odgovornih aktivnosti, a verujem da nam najveće tek predstoje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading