ŠOK ZA BANKE! Pravosnažna presuda za nezakonitu naplatu osiguranja

Autor:

Vesti

11.03.2019

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bankarski zemljotres! Viši sud u Beogradu prošlog petka je doneo prvu pravosnažnu presudu kojom je potvrdio da su banke nezakonito naplaćivale premije osiguranja stambenih kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, banke su, umesto da same plate ovaj trošak, neopravdano prenosile na korisnike kredita, čime su klijente oštetile za iznose koji se kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra, u zavisnosti od iznosa kredita.

Ako se ima u vidu da je kod NKOSK osigurano oko 90.000 stambenih kredita, dolazi se do višemilionske cifre koju su banke zaradile na leđima klijenata.

Ova prva pravosnažna presuda mogla bi da utaba ishod u svim ostalim sudskim procesima protiv banaka koji se vode po istom osnovu.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva, kaže da će banke naplaćene premije morati da vrate građanima.

- Svako ko je uzeo stambeni kredit i platio nadoknadu NKOSK trebalo bi da tuži banku, jer nije reč o malim iznosima. Naime, naknada se kreće od 1,5 do 4,2 odsto od odobrene visine kredita, u zavisnosti od sredstva obezbeđenja. To praktično znači da je onog ko je podigao 100.000 evra banka oštetila za najmanje 1.500 evra - objašnjava Gavrilović i dodaje da ovo važi za kredite indeksirane u evrima i švajcarskim francima. 

Stručnjaci objašnjavaju da ova naknada po logici stvari nije mogla da bude naplaćena klijentima s obzirom na to da korisnik kredita uopšte nije ugovorna strana, već taj ugovor sklapa sama banka sa NKOSK.

Dakle, praktično su banke to radile u svoju korist, a tuđim novcem. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading