Tržište raste, "Dunav osiguranje" prvo u Srbiji, 10. u Evropi!

Autor: Sponzorisani tekst

Vesti

06.03.2019

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Delatnost osiguranja beleži dobre rezultate, što pokazuju i podaci iz 2018. godine, prema kojima je tržište poraslo 7,5 procenata", izjavio je Mirko Petrović, predsednik IO "Dunav osiguranja" i Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije na Biznis forumu, na Kopaoniku.

RepublikaFoto: Promo foto

Bruto premija iz godine u godinu raste i lane je u odnosu na 2017. zabeležila porast od 7,5 odsto, dostižući sto milijardi dinara, rekao je Petrović za Tanjug.

Tržište je sa 786.000.000 evra poraslo na 846.000.000 evra, a indikativno je to što su neživotna osiguranja rasla u odnosu na životna osiguranja.

Neživotna osiguranja rasla su u prošloj godini po stopi od 8,4 procenta, a životna po stopi od 4,5 procenata.

Životna osiguranja u ukupnoj premiji učestvuju sa blizu 24 odsto, ali očigledno je da tendencija rasta što se tiče životnog osiguranja opada u poređenju s prethodnim godinama i da su neživotna rasla brže u 2018. nego ranije.

Prethodnih godina je životna osiguranja rasla su brže od neživotnih, naveo je sagovornik Tanjuga.

Petrović je rekao da je prošle godine zaključeno šest i po miliona polisa i da je primetan njihov porast u odnosu na 2017. godinu.

Takođe, isplaćeno je i više odštetnih zahteva nego 2017. Preciznije, prošle godine isplaćeno je preko 347.000.000 evra u odštetnim zahtevima jer tehničke rezerve delatnosti danas premašuju milijardu i po evra i sasvim su dovoljne da obezbede sigurno pokriće šteta i garantuju zaštitu interesa klijenata, rekao je Petrović.

- Naš moto je "Osiguraj budućnost" kako bismo ukazali na značaj osiguranja i za stanovništvo i za privredu - rekao je Petrović.

Foto: Tanjug/T. VALIČ
Predsednik IO "Dunav osiguranja" Mirko Petrović (u sredini) sa kolegama Đorđom Markeđanijem (levo) i Zoranom Blagojevićem na Biznis forumu na Kopaoniku

Zato, kaže, edukacija mora biti na prvom mestu kako prema klijentima tako i prema zaposlenima, agentima prodaje, visoko kvalifikovanim stručnjacima.

- Prilagođavamo se standardima EU, regulativa se menja i dolazi do harmonizacije propisa, a oni u centar, na prvo mesto stavljaju klijenta - objasnio je Petrović.

Na jučerašnjem panelu posvećenom osiguranju u okviru Biznis foruma na Kopaoniku predstavljena je pobednička ideja na takmičenju "Osiguraj znanje".

Petrović kaže da je ideja da se približe mladima i njima prevashodno ukažu na značaj osiguranja. Govoreći o rezultatima poslovanja "Dunav osiguranja" u protekloj godini, Petrović je rekao da je ta kompanija zadržala lidersku poziciju na tržištu.

Tržišno učešće "Dunava", prema prvim preliminarnim podacima, jeste oko 27,5 odsto, a 2017. bilo je 26,8 procenata. Ukupna premija je 27,6 milijardi, što je za 2,6 milijardi više nego 2017.

Rastom od 10,6 odsto ova kompanija napravila je dobar iskorak u životnim osiguranjima, naglasio je on. Tržišno učešće u životnim osiguranjima 2017. bilo je 6,9 odsto, a godine 2018. 9,3 odsto.

- To znači da "Dunav osiguranje" globalno zauzima prvo mesto. Dobit u 2018. godini iznosi 1,7 milijardi dinara, odnosno 14,5 miliona evra - rekao je Petrović.

Takođe je dodao da su tehničke rezerve koje su garant stabilnosti društva i sigurnosti za klijente lane porasle tri milijarde, ili 12 odsto, te da iznose 27,2 milijarde dinara.

Kompanija je prodala blizu dva miliona polisa, više nego 2017. godine i isplatila preko 90.000.000 evra u odštetnim zahtevima.

Investicioni portfelj povećan je za blizu tri milijarde i danas iznosi 28 milijardi dinara.

- Naša kompanija je na listi prvih sto kompanija jugoistočne Evrope zauzela 10. mesto, prema podacima iz 2017. godine. Verujem da će rezultati za 2018. dovesti do poboljšanja na toj listi, a u svakom slučaju, zadovoljni smo rezultatima postignutim u godini za nama - zaključio je Petrović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading