Za dobrovoljni odlazak iz "Galenike" 39 radnika

Vesti

21.08.2017

17:54 >> 17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za dobrovoljno napuštanje fabrike lekova "Galenika" prijavilo bi se 39 radnika, pokazala je anketa sprovedena među zaposlenima. Ovaj broj deluje još manji kada se uzme u obzir da bi do jeseni "Galeniku" moralo da napusti njih 500.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Neće otpremnine: Radnici Galenike

Međutim, ono što radnike buni i sprečava da dobrovoljno odu uz socijalni program jeste pitanje plaćanja poreza na otpremninu. Podsetimo, dogovoreno je da bi otpremnina trebalo da iznosi 400 evra po godini staža, od čega bi jednu polovinu obezbedila država, a drugu kupac.

- Anketa je neprecizno sastavljena i nema objašnjenja detalja socijalnog programa. Najviše zabune izazvalo je pitanje poreza jer nije jasno da li će porez plaćati samo radnici koji bi primili otpremninu veću od zakonske, odnosno veću od 8.000 evra, ili svi - kaže Zoran Pantelić iz sindikata "Nezavisnost".

On ističe da je neophodan sastanak stručnih službi "Galenike" i tri nadležna resora - Ministarstva rada, Ministarstva privrede i Ministarstva finansija.

- Ministarstva moraju otkloniti sve nedoumice pre zvaničnog prijavljivanja za dobrovoljni odlazak iz kompanije, što se očekuje uskoro - napominje Pantelić.

Poslednji pokušaj privatizacije "Galenike" okončan je u martu, a dogovor nije postignut zbog dugova prema bankama od oko 70 miliona evra. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading