Nema više B klase! Ostaju nam jaja A klase, nemoj da vas buni oznaka 0, ona znači OVO!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.02.2019

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novim pravilnikom o kvalitetu jaja propisana su dodatna pravila u proizvodnji i prodaji ove prehrambene namirnice, a Tamara Bošković iz Uprave za veterinu navodi da taj pravilnik donosi podelu na jaja A i B klase, s tim što će u prometu biti samo klasa A.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jaja su dosad po veličini bila podeljena u sedam klasa - SS, S, A, B, C, D i E.

SS su bila najkrupnija sa 70 grama, a E najmanja sa 45 grama.

Novi pravilnik ima potpuno drugačiju klasifikaciju.

- A klasa znači da su jaja sveža i u prometu će se nalaziti samo jaja A klase. Takođe, postojaće i jaja izuzetne svežine - stara najviše 10 dana od nošenja. Postojaće i ekstra sveža jaja - do četiri dana posle nošenja - napomenula je Boškovićeva gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Klasa B više neće postojati u prometu, već će ići u industrijsku proizvodnju - u konditore ili kao hrana za životinje. Klasifikacija po veličini jajeta ostaće ista - od jaja S veličine ispod 53 grama do jaja XL veličine preko 73 grama.

Takođe, postojaće i klasifikacija na osnovu ishrane koka.

- Oznaka 0 su organska jaja, 1 jaja iz slobodnog uzgoja, 2 jaja podnog uzgoja, 3 kavezna jaja - navela je Boškovićeva dodajući da će ta oznaka biti sastavni deo broja koji se nalazi i na jajetu i na spoljnom pakovanju.

Svako jaje će biti numerisano brojem - broj tipa hranjenja kokoške, broj objekta gde se jaje proizvodi, RS oznake za Srbiju i registracioni broj koji se dodeljuje u bazi podataka Uprave za veterinu.

Kada je reč o jajima koja se prodaju na pijacama, ona po novom pravilniku nose naziv "neupakovana jaja". Takođe, i na pijacama će smeti da se prodaju samo jaja A klase.

- Individualni proizvođač će morati da ima oznaku istaknutu na tabli - da li je organski uzgoj, koja je veličina i tako dalje - kazala je Boškovićeva.

Rok trajanja, i u prodavnicama i na pijacama, ne sme da bude duži od 28 dana od dana nošenja.

Prema njenim rečima, novi pravilnik uveden je kako bi se standardi u Srbiji usaglasili sa pravilima u regionu koja su na snazi već desetak godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading