ZORAN ĐORĐEVIĆ: Prva povećanja najverovatnije u septembru!

Autor: Republika

Vesti

07.02.2019

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, gostujući u emisiji "Dobro jutro Srbijo" govorio je o brojnim novitetima u svojoj oblasti.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zoran Đorđević

Na temu povećanja plata i penzija. Đorđević je rekao sledeće:

- Bilo bi neozbiljno da u januaru mesecu citiramo biće toliko i toliko ili kada... Sve naznake govore da nastavljamo sa aktuelnim trendom u našim finansijama i ekonomiji, što je sve odlično. To sve daje doznanja da možemo da nastavimo da verujemo da ćemo obradovati naše građane. Neki momenat koji je najverovatniji je septembar, kada govorimo o minimalnoj ceni rada. Mi tada već moramo da znamo koliko možemo da povećamo minimalnu cenu radu, samim tim dat možemo da vršimo kalkulacije i oko penzija - rekao je Đorđević i dodao: 

- Svakih sedam dana dobijam statistiku, ne samo kretanja ekonomije, već direktno iz PIO fonda, kakva su kretanja. Mi smo već manje "povukli ", u odnosu na prošlu godinu, iz budžeta, što je dalo prostora da, pored povećanja, ulažemo i u privredu, da ulažemo u infrastrukturu. Što je dalo mogućnost boljitka i u drugim oblasitiima. 

Foto: Tanjug

Ministar za rad pričao je o vrlo jasnim kalkulacijama kada je u pitanju situacija u PIO fondu: 

- Kada sam pričao sa MMF-o, mi sada već znamo da smo na 10,7 BDP kada su u pitanju penzije. Svi znamo da je 11 neka optimalna granica, dakle, već sada vidimo da postoji taj prostor. Sada već na dnevnom nivou imamo jasnu matmatiku šta se dešava u PIO fondu, možemo da reagujemo promptno. Možemo da primetimo ukoliko ima nekih nepravilnosti i već sada pravimo računice za budučnost. 

Kakve su penzije u regionu? 

- Ne bih se poredio sa drugima. Vlada Republike Srbije ima jasan cilj da poveća penzij: Nismo zadovoljni sa prosečnom većinom penzija u Srbiji, smatramo da bi ona trbalo da bude daleko višlja i verujemo da ćemo u narednom periodu ići ka toj nekoj granici. Nešto što je optimalno je minimalna potrošačka korpa, mislim da bi to trebalo da bude sadašnji reper, zadatak kako da dođemo do neke cifre i koja je to cifra. Kolikagod ona bude bila, trebalo bi da se izjednači sa penzijom. Sada je prosečna penzija 228 evra, pe 9 godina je 193 i o tome pričaju neki lideri trenutno. Ako je to dobro... - objasnio je gost emisije "Dobro jutro Srbijo". 

Foto: Republika

Novi zakoni o bezbednosti na radu? 

Biće nov zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, koji će uvesti sve direktive EU. Ono što je največa novina, osiguranje u slučaju povrede na radu,koja će u suštini dati veću garanciju našim radnicima, gdegod da su i kojimgod poslom se bavili, moraće da se radi procena rizika njihovog obavljanja posla, kao i osiguranje koje će pokrivati ako do povrede dođe. To će imati svi oni koji imaju ugovor o radu. Mi već imamo zako o bezbednosti o radi koji u praksi pokazuje da su sudski procesi veoma dugi, što sada neće biti slučaj. 

Ministar za rad istakao je da će krajem februara uvesti novi pravilnik o profesionalnim bolestima: 

- Od 1990. godine niko se time nije bavio. Svet je revidirao spisak bolesti, mi nismo. To sam spoznao na jedno sindikatu kada sam pitao zašto još uvek mi nismo uradili taj pravilnik, zbog čega ćemo to rešiti krajem fenbruara.  

Zoran Đorđević istako je bitnost saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kada su u pitanju žrtve trgovine ljudima, ali i  nasilja. 

- Jedno od obaveza koje Srbije ima je prihvatilište. Srbija godišnje ima 60 slučajeva, mi želimo da pružimo dobre uslove. Želimo da se osoba oseća zbrinuto, ali i da otklonimo sve rizike po izlasku iz centra. Zahvalno smo Američkoj ambasadi koja je otvorila Sigurnu kuću, a dio kapaciteta je iskorišteno za prihvatilište - rekao je Đorđević. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading