Bivši guverner NBS totalno izgubio kompas: Šoškić uništio dinar, a sada mu smeta suficit

Autor: Republika

Vesti

07.02.2019

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši guverner NBS Dejan Šoškić, za vreme čijeg mandata je dinar klizio u propast, a centralna banka topila devizne rezerve ne bi li ga koliko- toliko stabilizovala, maestralno je uspeo da nađe zamerku činjenici da Srbija ima suficit u državnoj kasi!

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
 PROLUPAO Dejan Šoškić, bivši guverner NBS

Naime, Šoškić je svojevremeno, dok je bio na čelu NBS, za nestabilan kurs koji je u nadležnosti centralne banke, krivio Vladu, a uspeo je za samo godinu dana da smanji nivo deviznih rezervi intervencijama na međubankarskom deviznom tržištu za više od milijardu evra. Na kraju 2011. devizne rezerve iznosile su 12,05 milijardi evra, dok su na kraju sledeće godine one iznosile 10,91 milijardu evra.

Istovremeno je tadašnji guverner donosio niz, u najmanju ruku, čudnih odluka koje su bukvalno potkopavale domaću valutu, što je ostavljalo u čudu domaće ekonomske stručnjake. Primera radi, krajem 2011. godine NBS pod vođstvom Šoškića je smanjila referentnu kamatnu stopu sa 10,75 na 10 odsto, što je za samo nedelju dana ojačalo evropsku valutu za gotovo dinar i po.

Otuda ne čudi što je dolazak nove vlasti značio i kraj Šoškićevog rukovođenja centralnom bankom, koju je sam napustio podnevši ostavku u trenutku kada se u Skupštini vodila rasprava o imenama zakona o NBS jer je, prema tadašnjoj oceni poslanika, ona loše radila i Srbiji nanela štetu.

Suficit planski održavati

Član Saveta guvernera NBS Miladin Kovačević pre svega je upitao otkud bivšem guverneru to da će se suficit planski održavati.

- U planu je zabeleženo da će 2019. biti završena sa deficitom 0,5 odsto BDP i to je isplanirano sa Misijom MMF. To što se suficit dogodio sada je posledica, pre svega, politike koja je bila nužna i predstavljala je spasavanje sa linije provalije. Činjenica da je postignut suficit i u 2018. je omogućilo upravo da se taj novac ulije i u investicije i u potrošnju kao glavne pokretače rasta i održivog rasta u budućnosti - naglasio je Kovačević.

Isti taj Šoškić, koji je danas profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kritikuje činjenicu da država ima suficit u kasi od 23,6 milijardi dinara.

- Suficit u budžetu je dobra stvar u situaciji kad zemlja želi da ubrzano smanji svoj nivo duga prema BDP. Inače, na duži rok suficit nije dobra stvar jer to znači da država ubira više poreza od građana nego što bi trebalo. Bolje je da ostavi sredstva preduzećima i pojedincima da upravljaju njima, a ne da ih država ubira - rekao je Šoškić na N1.

TABAKOVIĆ: Tako govore oni kojima Srbija predstavlja pre svega istraživačko tle

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković poručuje za Srpski telegraf da ovako, kao Šoškić, govore oni koji eksperimentišu državom.

- Da li treba ponavljati tuđe već oprobane poraze? Tako govore oni kojima Srbija predstavlja pre svega istraživačko tle. Nemamo mi drugu Srbiju da bismo u njoj dozvolili takvu vrstu eksperimenata - istakla je ona.

Deficit budžeta tokom mandata Šoškića

2010.  107,7 milijardi dinara

2011.  135,2 milijarde dinara

2012.  191,9 milijardi dinara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading