Radnici "Goše" dolaze pred Vladu: Nastavlja se protest u fabrici šinskih vozila

Autor:

Vesti

19.08.2017

06:00 >> 19:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaposleni u fabrici šinskih vozila "Goša", koji od 15. maja nisu primili ni dinara, najavili su za utorak novi protest, ali ovoga puta ispred zgrade Vlade, iako su pre samo mesec dana ponudu države ocenili kao izuzetno fer i korektnu.

RepublikaFoto: Tanjug
Predomislili se: Radnici fabrike Goša

Radnici u "Goši" štrajkuju skoro pet meseci jer ih je prethodni vlasnik "ŽOS Trnava iz Slovačke" ojadio za oko 20 plata i godinama im nije uplaćivao doprinose, zbog čega imaju nepovezan radni staž.

Posle višemesečnog sedenja na šinama, da bi ga sprečili da proda imovinu firme i nestane i posle štrajka radnika glađu, odgovor na krizu u "Goši" potražila je Vlada Srbije.

Bili zadovoljni

Na sastanku sa resornim ministrom i direktorom fabrike krajem jula predsednik Štrajkačkog odbora "Goše" Milan Vujičić bio je zadovoljan planom o reprogramu dugova i mogućim poslovima sa "Hestilom" i "Jugoimport SDPR", koje je ovoj kompaniji omogućila premijerka Ana Brnabić.

- Ono što je država mogla da odradi ona je uradila. Iz ovog dogovora sa Kneževićem možemo da prekinemo štrajk, ali ta odluka zavisi i od toga koliko će novca generalni direktor ponuditi radnicima. Ponuda ispred Vlade izuzetno je korektna za nas radnike "Goše" - podvukao je tada Vujičić.

Ne odustaju

Ipak, nepunih mesec dana kasnije, zaposleni su spremni za nove proteste i, uprkos tome što država nema nikakav vlasnički udeo u ovoj kompaniji, ponovo traže pomoć od Vlade Srbije. Prema Vujičićevim rečima, odluka o protestu ispred Vlade je neopoziva.

- Mi smo im bili ponudili da počnemo da radimo i bez para, ali da se dogovorimo kada i koliko će nam biti isplaćeno. Nismo dobili nikakav odgovor. Odjednom nam sad nude, kao, po 30.000 za 15-20 do mesec dana kada krenemo da radimo. Igraju se s nama... Sada i da nam sve isplate ne odustajemo - idemo u Beograd. Što je još gore, počeli su ovih dana da nude novac ljudima, pojedinačno, samo da ne idu u Beograd, jer su nam se javili mnogi sa strane da će doći da podrže naš protest u utorak - kaže Vujičić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading