Penzioneri u Švajcarskoj i Hrvatskoj ugroženiji od onih u Srbiji

Autor: b92.net

Vesti

27.01.2019

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Siromaštvo preti penzionerima u Evropi, a prema podacima Eurostata, raste broj onih koji su na ivici egzistencije.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prema njihovoj analizi za 2017., pre dve godine, čak 14,2 odsto evropskih penzionera bilo je na granici siromaštva, dok je 2013. godine broj ugroženih penzionera na teritoriji cele Evrope iznosio samo 12,6 odsto.

U Srbiji oko 17,5 odsto penzionera je na ivici siromaštva. Najveći procenat je u Estoniji – 46,1 odsto, a veliki broj starijih građana koji su ugroženi imaju i velike ekonomije poput Velike Britanije (19,1 odsto) i Nemačke (17,5 odsto). 

Intresantno, prema analizi Eurostata - kancelarije EU zadužene za statistiku, u Turskoj je najmanji procenat penzionera kojima preti siromaštvo, samo 4,9 odsto

U zemljama regiona, siromaštvo među najstarijim sugrađanima najizraženije je u Hrvatskoj – njih 24,5 odsto. Od Srbije je bolja Slovenija gde je njih 15,9 odsto ugroženo, dok je u Makedoniji samo 7,1 procenata na ivici siromaštva. 

Foto: pixabay.com

Kako se navodi u analizi Eurostata, U Letoniji, na ivici siromaštva nalazi se čak 43,7 penzionera, Švajcarskoj 26 odsto (odnsi se na 2016. godinu), Bugarskoj 32,4 odsto. 

Prilikom obračunavanja uzima se nekoliko parametara. Kako se navodi, osoba je na ivici siromaštva ako je njen ekvivalentni raspoloživi dohodak manji od 60 odsto srednje vrednosti (mediana) nacionalnog ekvivalentnog raspoloživog dohotka. 

Ekvivalentni raspoloživi dohodak je ukupni dohodak domaćinstva, nakon oporezivanja i drugih odbitaka, koji je raspoloživ za potrošnju ili uštedu, podeljen sa brojem članova domaćinstva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading