Svetski igrači traže rudna bogatstva Srbije: Ove kompanije pretražuju svaki pedalj Timočke Krajine

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

12.01.2019

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Timočkoj Krajini, na području koje se među geološkim stručnjacima naziva timočki magnatski kompleks, najveće svetske rudarske kompanije pretražuju svaki pedalj terena u potrazi za bogatim nalazištima bakra i zlata. Ovde su se odavno pozicionirali britansko-australijski konglomerat "Rio Tinto", američki "Friport Mekmoran", japanski JOGMEC, kanadske kompanije "Dandi" i "Mundoro", australijski "Rajden"...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Do sada je, bez sumnje, najveći dobitnik kineski "Ziđin", koji je, uz strateško partnerstvo sa RTB "Bor", kupio i kanadski "Nevsun", koji je imao istražna prava nad najbogatijim svetskim resursom bakra i zlata - lokalitetom Čukaru peki, gde su, preliminarno, utvrđene rudne rezerve od 15 miliona tona crvenog i skoro 400 tona plemenitog metala.

Kanadski "Mundoro", u partnerstvu sa američkim "Friportom", koji poseduje i 59,6 odsto istražnih prava u donjem delu ležišta Čukaru peki, za koji se smatra da krije resurse od 14 miliona tona bakra i oko 300 tona zlata, aktivno učestvuje u geološkim istraživanjima okoline boljevačkog sela Savinac, gde su, na lokalitetu Tilva roš, pronašli sloj sa 30 grama zlata po toni i čak 171 gramom srebra po toni. Amerikanci, koji su u ovaj projekat uložili 40 miliona dolara, sa Kanađanima istražuju i lokalitet Bačevica, koji se takođe nalazi u ovom delu Srbije.

 

 

"Mundoro" ima istražna prava i u okolini Borskog jezera, gde, u saradnji sa Japanskom nacionalnom kompanijom za naftu, gas i metale (JOGMEC), obavlja geološka istraživanja te oblasti na površini od 46 hektara. "Mundoro" i JOGMEC sprovode geološka istraživanja i na još tri lokaliteta u Timočkoj Krajini - Dubrava, Padina i Železnik, koja se nalaze u okviru timočkog magmatskog kompleksa, za koji geolozi smatraju da je veoma bogat rudama bakra i zlata.

S druge strane, "Rio Tinto" je, u saradnji sa australijskom istraživačkom firmom "Rajden risorsis", započeo otkrivanje novih rudnih ležišta bakra i zlata u okolini Majdanpeka.

Ugovorom o zajedničkom ulaganju, "Rio Tinto" se obavezao da će u istražna polja "Zapadni Majdanpek", "Majdanpek pojas" i "Donje Nevlje" tokom naredne tri godine investirati 31,5 miliona dolara, kako bi se i definitivno potvrdio kvalitet tih ležišta. Jer, početni rezultati ispitivanja ukazuju na to da na ovim lokalitetima i te kako treba kopati.

O tome da je "Rio Tinto" ozbiljan partner i poželjan investitor svedoči i ugovor o zajedničkom ulaganju u geološka istraživanja nedaleko od Bora, koji je od "Nevsuna" preuzeo "Ziđin".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading