PRVI ČOVEK HRVATSKE NARODNE BANKE ZA SRPSKI TELEGRAF: Srpski rast gura region

Autor:

Vesti

10.01.2019

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borisa Vujčića, prvog čoveka Hrvatske narodne banke (HNB), prestižni časopis The Banker proglasio je za najboljeg guvernera u svetu u 2018. godini. U intervjuu za Srpski telegraf Vujčić komentariše prilike u zemljama okruženja i poručuje da stopa rasta Srbije u velikoj meri doprinosi stabilnosti čitavog regiona.

RepublikaFoto: Tanjug
VELIKO PRIZNANJE Vujčić proglašen za najboljeg svetskog guvernera u 2018.

Ekonomija Srbije ostvarila je u 2018. realni rast od 4,4 odsto, što je daleko iznad brojki na koje smo navikli u prethodnim godinama. Ovakav skok BDP Srbije je sjajna vest i za susedne zemlje, smatra Vujčić.

- Rast svake privrede u jugoistočnoj Evropi mora se pozdraviti kako zbog pozitivnog primera drugima tako i zbog uticaja na stabilnost svih susednih zemalja.

  •  Veći privredni rast dugo čekamo, i Srbija i Hrvatska.

- Naše su zemlje predugo u proseku rasle stopama koje još dugo ne bi osigurale približavanje životnog standarda onome u razvijenim zemljama i potrebno je uložiti veliki napor da se taj tempo znatno ubrza.

RepublikaFoto: Tanjug
  •  Dođe li do nove svetske krize, koliki će to udar biti po srpsku i hrvatsku ekonomiju, imajući u vidu da su u pitanju male zemlje, koje uvek osete posledice negativnih dešavanja u Evropi i svetu?

- Zemlje srednje, istočne i jugoistočne Evrope nešto su ipak naučile iz prethodne krize, pa su spoljne neravnoteže uglavnom puno manje, a fiskalna situacija bolja nego pre krize.

Kamatne stope će rasti, ali ne naglo, već postepeno

Jednostavno rečeno, ekonomski rast je na zdravijim temeljima, što znači i da eventualnu novu krizu čekamo puno spremniji.

  •  Ipak u odbrambenom stavu...

- Da, ne znači da se vlade i centralne banke mogu opustiti, upravo suprotno, treba da nastave da rade na povećanju rasta i jačanju otpornosti ekonomija na razne poremećaje.

Ekonomski rast u svim zemljama ovog dela Evrope je na zdravijim temeljima nego ranije

  • Sve su češće najave da već u ovoj godini može da se očekuje rast kamatnih stopa. Kada po vašem mišljenju do tog rasta može doći i hoće li on biti drastičan?

- To će zavisiti od tempa zatezanja monetarne politike Evropske centralne banke. Za sada tržišni učesnici očekuju postepen rast kamatnih stopa, pre svega zbog i dalje niske inflacije, te prevladavanja negativnih rizika za privrednu aktivnost.

Nisam imao veze sa "Agrokorom"

  • Krajem prošle godine u javosti se pričalo o vašim sastancima sa predstavnicima američkog fonda "Najthed", koji je sada drugi najveći akcionar "Agrokora".

- Dojam afere stvaraju oni koji za to očito imaju razloge. U mojim sastancima nema ničeg neobičnog ili nerazjašnjenog. S predstavnicima fonda sam razgovarao službeno, na njihov zahtev, a prvi put sam se sastao sa njima da vidim o kome se radi i koje su im namere. Uputio sam ih zatim na vladu, pošto HNB nije imala aktivnu ulogu u restrukturiranju duga "Agrokora".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading