SA MANJE PARA DO PUNOG REZERVOARA: Cene goriva u Srbiji još niže u 2019!

Autor: ekapija.com

Vesti

09.01.2019

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cene goriva u Srbiji su prvih dana nove godine nastavile put istom, silaznom linijom, započetom sredinom prošlog decembra. Tako je benzin od 95 oktana pojeftino za dinar do 1,5 dinara i na velikom broju pumpi prodavan je za 144,20, dok je evrodizel pojeftinio za 1,5 do dva dinara, pa je prodavan i za 158,90 dinara za litar.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najveće pojeftinjenje beleži se kod tečnog naftnog gasa (TNG), koji je pre nove godine prodavan za 82 do 84 dinara za litar, a na u ponedeljak (7. januara) je mogao da se pazari na pojedinim benzinskim pumpama i za 78 dinara za litar.

Stručnjaci kažu da je, posle skoka cene sirove nafte, početkom prošle jeseni na svetskim tržištima došlo do drastičnog pada cene "tečnog zlata", pa je, s obzirom na stabilan kurs dinara prema evru i dolaru, sasvim normalno što su i kod nas cene krenule naniže.

Ukoliko ne bude većih potresa na globalnom tržištu, cene derivata bi mogle da budu još niže, iako se očekuje povećanje akciza, odnosno njihovo zakonsko usklađivanje sa rastom cena na malo.

- Dinarski iznosi akciza se usklađuju sa rastom potrošačkih cena. Koliko je to, znaćemo kada Republički zavod za statistiku objavi koliko iznosi rast potrošačkih cena u 2018. To će biti objavljeno u drugoj polovini januara, a kada će biti objavljene nove akcize, nikada se ne zna. Prošle godine, usklađene akcize su počele da se primenjuju od 17. marta, a 2017. od 1. februara - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), prenosi eKapija.

Prošle godine je država povećala akcize tek u martu za 1,60 dinara po litru. Zanimljivo je da kada se uporede cene goriva 7. januara 2018. i 2019, vidi se da razlika u ceni benzina nema i da je samo dizel skuplji (za 7,5 dinara).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading