Dinar je druga najjača valuta u svetu u ovoj godini!

Autor: Tanjug

Vesti

26.12.2018

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dinar je od strane "Blumberga" proglašen drugom najjačom valutom u svetu za ovu godinu, izjavila je večeras guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, dodajući da stabilni dinar, stabilni kurs i stabilna inflacija ostaju ciljevi i u 2019. godini.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Jorgovanka Tabaković

Tabaković je za RTS istakla da ćemo ovu godinu završiti sa više od tri milijarde evra neto stranih investicija: "Pa, neka mi neko kaže da li je dinar prejak, da li se u Srbiji loše živi, da li je Srbija ugledna". Kako kaže, pojedina osporavanja njene političke prošlosti i sadašnjosti ne mogu da budu smetnja u radu, s obzirom na postignute rezultate.

- Ne mogu da razumem da me neko pita da li je dinar tempirana bomba, a dinar je od strane "Blumberga", nimalo prijateljski nastrojene prema meni ili Srbiji, proglašen u ovoj godini drugom najjačom valutom u svetu. Da li pred jednom takvom agencijom i vešću koja je bila obrazložena neko ne treba da se postidi iznoseći kritike na račun Narodne banke Srbije ili politike Vlade Republike Srbije - upitala je Jorgovanka Tabaković.

Ona je istakla da ima i operativnu, i funkcionalnu, i finansijsku, ali pre svega ličnu nezavisnost u donošenju odluka u interesu građana Srbije. Njena politička podrška ogleda se, kako kaže, u tome što poznaje čoveka koji vodi Srbiju i zna koji su njegovi ciljevi: "Ja prepoznajem kako treba da pomognem u realizaciji tih ciljeva". Ona je podsetila da su ciljevi Narodne banke stabilnost cena i finansijska stabilnost, a da je Narodna banka, prema zakonu, dužna da podrži ekonomsku politiku vlade.

- Moj je posao da građanima Srbije, koordinišući mere sa Vladom, kao na primer u digitalizaciji, učinim sve da ova Srbija bude mesto u kojem će i mladi rado ostajati da žive i rade - rekla je guvernerka.

Ona je obećala da će Narodna banka i u 2019. godini posmatrati i analizirati "otvorenih očiju": "Imamo najbolje, najstručnije i najlojalnije ljude koji će kao i dosada zajedno sa mnom dati sve od sebe da imaju stabilni dinar, stabilni kurs, stabilnu inflaciju, ali i, nadam se, veće plate i više prilika za radna mesta".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading