Šta će sve biti skuplje od 1. januara

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

17.12.2018

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao i svake godine i ovaj 1.januar osim mamurluka donosi talas poskupljenja. Iako ćemo mnoge stvari plaćati više nego ove godine, nije sve tako crno, jer će od prvog dana 2019. doći i do skoka minimalca i plata u javnom sektoru, a ni menjačnice više neće moći da određuju kurs koji požele.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

SKUPLJA PRETPLATA

Taksa za javne servise RTS i RTV od 1. januara 2019. godine iznosiće 220 dinara, umesto dosadašnjih 150 dinara. Pretplata će biti veća za 70 dinara, odnosno 47 odsto, a i dalje će se plaćati preko računa za električnu energiju.

POSKUPLJENJE CIGARETA

Cigarete će sledeće godine, u skladu sa utvrđenom dinamikom pocećanja akciza, poskupeti za oko 10 dinara po paklici. Veće cene cigareta posledica su rasta akcize na duvan koja je od 1. jula veća za 1,5 dinar po pakli.

Naime, deo koji država uzima skočiće sa 68,5 na 70 dinara po paklici, što će se preliti na poskupljenje kutije cigareta. Poslednje poskupljenje cigareta imali smo sredinom ove godine, tokom jula meseca.

Krajem januara cene alkoholnih pića, naftnih derivata i kafe biće usklađene sa inflacijom, pa se očekuje i blago poskupljenje ovih proizvoda.

VIŠE PARA ZA GREJANJE

Gas za domaćinstva u Srbiji poskupeće od 1. januara. Trenutna cena po kojoj se domaćinstva snabdevaju gasom iznosi 32,28 dinara po kubnom metru, a od sledeće godine skočiće za oko 4 dinara, na 36,67 dinara.

Sa druge strane, naknada po mestu isporuke za koju smo do sada plaćali 1.984,39 dinara biće nešto niža i iznosiće 1.952,59 dinara. Na gas se u Srbiji direktno greje oko 260.000 potrošača, od kojih je čak 250.000 domaćinstava.

RepublikaFoto: pixabay.com

FIRME ĆE PLAĆATI VIŠE ZA STRUJU

Vlasnici firmi od 1. januara će izdvajati više novca za struju. Njihovi računi biće za petinu veći, jer će električna energija za privredu poskupeti za 20,2 odsto.

ŽENE KASNIJE U PENZIJU

Nova godina donosi i nove uslove za odlazak žena u penziju. Ove godine žene su odlazile u penziju sa 62 godine života i najmanje 15 godina penzijskog staža, a uslov za odlazak u prevremenu penziju, koja nosi trajno umanjenje od 0,34 odsto po mesecu nedostatka do pune, je 38 godina staža i najmanje 56 godina i četiri meseca života.

Već od početka naredne godine, uslov za starosnu penziju za žene biće 62 godine i šest meseci, odnosno pola godine života više. S druge strane, uslov za prevremenu starosnu penziju za žene dogodine je 38 godina i šest meseci staža i najmanje 57 godina života.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

VEĆE PLATE U JAVNOM SEKTORU

Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine mogu očekivati uvećanje plata od sedam do 12 odsto.

Lekari i medicinari u 2019. mogu očekivati povećanje plata od 10 do 12 odsto, u policiji i prosveti plate će rasti devet odsto, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru imati uvećanje od sedam odsto.

VEĆI MINIMALAC

Minimalna cena rada u 2019. godini biće povećana sa 143 na 155 dinara, što znači da će minimalna plata iznositi nešto više od 27.000 dinara.

Odluka je Vlade da minimalnu zaradu poveća za 8,6 odsto, što znači da će više od 350.000 radnika koji žive od minimalca od 1. januara zarađivati mesečno oko 2.100 dinara više nego do sad.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ

VIŠE NACIONALNE PENZIJE

Umetnicima koji primaju nacionalne penzije, uskoro će na račun stizati 5.000 dinara veći iznosi. Uredbom koju je donela Vlada Srbije nacionalno priznanje za poseban doprinos u oblasti kulture povećano je sa 45.000 na 50.000 dinara.

Ovu penziju trenutno prima nešto više od 322 umetnika. Vlada Srbije dodeljuje ovo priznanje u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi za vrhunski doprinos kulturi Republike Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

NEMA VIŠE DRANJA U MENJAČNICAMA

Od 1. januara najniži kupovni i najviši prodajni kurs biće graničeni, što će sprečiti menjačnice da nam uzimaju više novca nego druge. Kurs neće moći da odstupa više od +-1,25 odsto od srednjeg kursa.

Ograničavanje raspona kursa dinara prema evru u menjačnicama odlična je odluka Narodne banke Srbije, naročito zbog menjača koji nemaju konkurenciju na benzinskim pumama, tržnim centrima i autobuskim stanicama, gde je kursna lista blago rečeno "odokativna".

POREZ NA KLIK

Od 1. januara sledeće godine građani i firme imaće na samo jednom internet portalu elektronski uvid u svoje poreske obaveze i dug po tom osnovu, a imaće mogućnost i taj dug da izmire.

Građani će uvid u poreske obaveze moći da dobiju jednostavnim unosom JMBG, a ova usluga će biti omogućena i firmama koje će podatke dobijati unosom jedinstvenog poreskog PIB broja.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading