Proizvodnja u ribnjacima se smanjuje, ribarima nedostaju subvencije!

Autor: rts.rs

Vesti

14.12.2018

07:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako spada u stočarsku proizvodnju, ribarstvo ne može da koristi subvencije jer u Zakonu riba nije označena kao "uslovno grlo".

RepublikaFoto: Tanjug

Jedina subvencija koju ribnjaci imaju je deset dinara po kilogramu prodate ribe. Cena šarana u veleprodaji niža je 100 dinara nego lane, pa zaradu može doneti jedino veća tražnja.

Dnevno i do tri i po vagona ribe

Kada počne izlov, Jonel Dalja, ribar na ribnjaku "Sutjeska" sa kolegama svakog dana ručno prebaci i do tri i po vagona ribe. Posao jeste težak, ali Jonel kaže da su pre 35 godina uslovi rada bili neuporedivo teži.

- Ovde nije bilo asfalta, nije bilo betona, nije bilo ništa. Nego sve mulj, znači baš smo teško radili prvih godina. Godinama smo ovde sve mi smo ovo radili sami. Tako da je sada mnogo lakše, ljudi ne idu po blatu, nego stoje na betonu i rade - kaže Dalja.

Ciklus proizvodnje u ribarstvu traje tri godine. U ishrani se koriste žitarice, ali i pored toga Ministarstvo poljoprivrede nije donelo propise po kojima bi ribnjaci mogli da koriste državnu zemlju po pravu prečeg zakupa.

RepublikaFoto: pixabay.com

Dragomir Došlo, tehnički rukovodilac ribnjaka, navodi da je konkretno ove godine potrošeno 220 vagona hrane. "Pre svega žitarice, kukuruz, pšenica i ječam. I otprilike 20 vagona peletirane odnosno koncentrovane hrane", kaže Došlo.

Ribnjak "Sutjeska" će do kraja decembra prodati sve proizvedene količine ove godine, a to je oko 100 vagona.

Prodaja još uvek vezana za post

Veleprodajna cena kilograma šarana je 300 dinara, niža je nego lane, pa je tražnja veća. Analiza kaže da je u Srbiji prodaja ribe još uvek vezana za post.

Direktor ribnjaka Vidak Milošević napominje da je ova godina bila jako specifična zato što su pored uskršnjih i božićnih postova, Aranđelovdan i Sveti Luka bili posni.

- To su ozbiljne slave i povukle su ozbiljne količine šaranske ribe - kaže Milošević.

U Srbiji ima oko 13.500 hiljada hektara pod ribnjacima. Po najoptimističnijim procenama proizvodi se na oko 8.500 hektara.

Ribnjaci se gase, pa se i proizvodnja smanjuje. Sa oko 8.000 tona pre desetak godina očekuje se ove godine izlov biti nešto više od 5.000 tona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading