Posle fakulteta nema odmora: Država obezbeđuje posao za mlade pripravnike

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.12.2018

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budžet Nacionalne službe za zapošljavanje u 2019. godini biće "težak" četiri milijarde dinara, a za oko 350 miliona dinara biće veći od ovogodišnjeg budžeta jer od iduće godine država planira da uvede nove programe, a jedan od njih biće namenjen pripravnicima.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

- Ideja je da ublažimo odlazak mladih iz zemlje, da ih zadržimo da bi odmah nakon završetka obrazovanja počeli da rade - kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, prenosi Politika.

Program pripravnika, navodi Martinović, podrazumevaće obavezu njihovog zapošljavanja i uplatu poreza i doprinosa za njihov rad kod poslodavca, za razliku od programa stručne prakse gde svaki kandidat ima na raspolaganju 18.000 dinara.

- Broj pripravnika utvrdiće se Nacionalnim akcionim planom za 2019. koji vlada treba da usvoji do kraja godine - ističe Martinović i dodaje da je namera NSZ da se u narednoj godini, osm uvođenja novih, u postojećim programima podrške zapošljavanju povećaju i pojedinačni iznosi davanja po nezaposlenom.

Matinović kaže i da se u poslednjih godinu dana broj nezaposlenih na evidenciji smanjio za 11,1 odsto, što znači da je sada oko 50.000 građana manje na birou rada nego u istom periodu u 2017. godini.

Prv čovek NSZ-a očekuje da će se Srbija približiti evropskom proseku kad je reč o stopi nezaposlenosti, i da će sa sadašnjih 11,3 odsto na kraju trećeg kvaratala, stopa nezaposlenosti ubuduće postati jednocifrena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading