Srbija uštedela na ovome za 50 vrtića!

Autor:

Vesti

21.11.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo od novca ušteđenog na kamatama za 12 meseci Srbija će za godinu dana moći da izgradi 50 vrtića ili novih 60 kilometara auto-puta. Naime, na otplatu kamata u 2019. potrošićemo 120 miliona evra (14,7 milijardi dinara) manje nego ove godine. A od tih para moglo bi da se izgradi upravo ono što smo pomenuli.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić

Troškovi kamata po osnovu uzetih kredita, umesto ovogodišnjih 117,8 milijardi dinara, u narednoj godini iznosiće 103,1 milijardu dinara. Ekonomista Ivan Nikolić objašnjava da je to rezultat rigoroznih mera štednje, sa zaista dobrim ishodom.

 

- Posledica je i što smo se u međuvremenu neto razdužili, a jedan deo papira je finansiran kreditima sa nižim troškom otplate, odnosno sa nižim kamatama u odnosu na ranije. Samim tim, sada se bitno manji iznos izdvaja nego prethodnih godina, što oslobađa fiskalni prostor za neke druge rashode, pa je po tom osnovu sada više novca i za plate i za kapitalne izdatke. Takođe, i subvencije će biti veće, pre svega poljoprivredi, što je dobro - navodi Nikolić.

S njim se slaže i ekonomista Mlađen Kovačević:

Ekonomisti: Ovo je dokaz da su mere štednje dale rezultate, a bitno je i što je deo kredita otplaćen novim zajmovima sa nižim kamatama

- Glavni razlog je taj što smo vratili neke vrlo skupe kredite koji su imali kamate od oko sedam odsto, kao i što se generalno smanjio iznos kredita sa višim kamatama. 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading