Izgorela srpska crkva u požaru dobija NOV KROV!

Autor: Agencije

Vesti

15.11.2018

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crkva Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru 1. maja 2016. godine, dobiće do Božića nov krova, a potom će u hramu moći povremeno da se služe liturgije, uz odobrenje njujorškog Zavoda za zaštitu spomenika, najavili su zvaničnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

RepublikaFoto: wikimedia.org/Boarder143
Izgorela crkva Svetog Save

Obnova pravoslavne crkve, koja se nalazi u srcu Menhetna, između Pete avenije i Avenije Amerika, zahtevala je prethodne detaljne analize, a godinu dana čekalo se odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika da se započne sa čišćenjem šuta.

Požar je oštetio unutrašnji sloj na zidovima, od skupocenog krečnjaka koji je 1850. godine, kada je sagrađena crkva, dopremljen iz Francuske, a čiji su ostaci nakon požara ručno skidani sa zidova kako bi se izbeglo njihovo rušenje.

- Uprkos svim teškoćama koje smo imali, uspeli smo da se organizujemo, očistimo šut i pripremimo zidove kako bi crkva do Božića bila pod krovom - rekao je starešina Crkve Svetog Save, protojerej Živojin Jakovljević.

Episkop istočnoamerički Irinej Dobrijević rekao je da će nakon postavljanja krova u crkvi moći da se, uz odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika u Njujorku, povremeno služe liturgije.

On je za Tanjug izjavio da pomoć za rekonstrukciju hrama stiže sa svih strana, da ne pomažu samo Srbi već i drugi narodi, a da je među prvim pomoć pritekla Anglikanska crkva.

Prema njegovim rečima, za tu crkvu SPC veže tradicionalno prijateljstvo budući da je anglikanski biskup Maning četrdesetih godina prošlog veka poklonio hram u Njujorku srpskom episkopu Nikolaju Velimiroviću.

- Posle požara, Anglikanska crkva ustupila nam je kapelu na Teološkom fakultetu, koju smo pola godine besplatno koristili za bogosluženje - rekao je on.

Episkop Irinej je naveo i da je Grčka crkva ustupila Hram Svetog Elefterija, koji se nalazi u neposrednoj blizini Crkve Svetog Save, i gde sveštenstvo SPC svake nedelje služi liturgije, a neretko i zajedno sa grčkim sveštenicima.

- Toliko smo se srodili da će nam biti teško da se rastanemo kada naša crkva bude obnovljena. I Rusi su nam izašli u susret, pa o Vaskrsu ili Božiću služimo u njihovoj crkvi, pošto grčki hram tada ne može da primi sve naše vernike - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading