Od dijabetesa boluje 700.000 odraslih, a više od 200.000 Srba i ne zna da ga ima

Autor: M.B.

Vesti

15.11.2018

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji oko 200.000 ljudi ima dijabetes, a da to i ne zna, upozoravaju stručnjaci povodom Svetskog dana borbe protiv ove bolesti. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", od dijabetesa boluje čak 700.000 odraslih, od kojih 36 odsto nema postavljenu dijagnozu i ne leči se.

RepublikaFoto: pixabay.com

Lekari ističu da je dijabetes vodeći faktor rizika za srčani ili moždani udar, slepilo, bubrežne bolesti..., a zabrinjava što gotovo trećina pacijenata, u trenutku otkrivanja bolesti, već ima kasne komplikacije.

Predsednik Dijabetološkog saveza Srbije Aleksandar Opačić ističe da je veoma važna prevencija i da su lekarski pregledi neophodni čak iako mislimo da smo potpuno zdravi.

- Veliki deo stanovništva zahvaćen je dijabetesom tipa 2, za koji nema inovativne terapije u Srbiji - kaže Opačić i napominje da nacionalna škola za prevenciju ovog dijabetesa u narednih šest meseci treba da uključi preostale domove zdravlja u edukaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading