(FOTO) Vandalizam zbog nepravde u Parizu: Spomenik Francuskoj na Kalemegdanu oskrnavljen!

Autor: D. S.

Vesti

13.11.2018

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Natpis na donjem delu spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu prekriven je najlonom jer se pretpostavlja da su nepoznati počinioci pre dva dana reči "A la France" (Francuskoj) precrtali crnim sprejom.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Fotografija na kojoj se vidi ovaj vandalski čin objavljena je juče na društvenim mrežama sa komentarom da je skrnavljenje spomenika posledica događaja u Parizu.

Ipak, prema mišljenju režisera Borisa Malagurskog, koji je podelio fotografiju oskrnavljenog spomenika na svom Tviter profilu, to nije način da se iskaže nezadovoljstvo francuskim postupkom.

- Iako je to odraz nezadovoljstva kod građana Srbije, nije način da se tako izrazi. Naše nezadovoljstvo treba da pokažemo dostojanstveno, a ne vandalizmom. Jeste velika nepravda učinjena Srbiji, ali skrnavljenje bilo čijeg spomenika nije način na koji treba da postupamo - kaže Malagurski za Srpski telegraf.

Foto: twitter.com/PetarPe22192741
Oskrnavljen spomenik

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kažu da će informacije o ovom događaju biti dostupne javnosti kada se utvrde sve činjenice. Podsetimo, srpska javnost izrazila je negodovanje zbog rasporeda sedenja pojedinih državnih zvaničnika, među kojima je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, spomenik u parku na Kalemegdanu postavljen je 11. novembra 1930. u znak uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata. 

Le Penova: Šokirana sam odnosom prema Srbiji

Predsednica francuske opozicione stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen kazala je da je šokirana odnosom prema Srbiji i njenom predsedniku na obeležavanju veka od okončanja Prvog svetskog rata u Parizu.

- Bila sam prilično šokirana načinom na koji su se odnosili prema predsedniku Srbije, dok je predsednik Kosova, zemlje koja nije postojala 1914-1918, bio odmah iza Emanuela Makrona. Koliko se sećam, Srbija je izgubila u tom ratu četvrtinu stanovništva - napisala je Le Penova na svom nalogu naTviteru.

 

.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading