PRAVE ZIME NI NA VIDIKU Evo kada će pasti prvi sneg

Autor: Republika

Vesti

12.11.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mada smo zagazili duboko u novembar, vreme je pravo prolećno. Uživajte još malo, jer već od srede stižu temperature primerenije ovom periodu godine. Tada kreće postepen pad temperature, tako da ćemo već u petak i za vikend imati pravo novembarsko vreme.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Zahlađenje će biti postepeno. Međutim, postoji mogućnost da se za vikend čak i maksimalne temperature spuste ispod deset stepeni, što je ispod proseka. Ovaj pad bi bio suv, ako izuzmemo slabu kišu u južnim krajevima u sredu. U trećoj dekadi će se vreme stabilizovati i temperature će biti oko proseka za ovo doba godine - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Ipak, prema njegovim rečima, uprkos padu temperature, prave zime sa debelim minusom nema ni na vidiku. Tome doprinosi i trend poslednjih godina, izazvan klimatskim promenama, da su prosečne mesečne temperature iznad proseka. Osim toga, i ciklon El Ninjo, koji su stvorile vazdušne struje iznad Tihog okeana, Srbiji bi mogao da donese neobično toplu zimu.

Već u petak i za vikend očekuje se zahlađenje i pravo novembarsko vreme

- Ukoliko se on formira, a šanse za to su 80 odsto, za Srbiju bi to značilo toplu zimu, sa više dana u plusu nego dosad. Neće biti dužih hladnih niti ekstremnih talasa. Snega gotovo neće biti, a ako padne, brzo će se topiti. Ovaj ciklon svoj maksimum dostiže u prvoj nedelji januara, pa bi prvi pravi sneg mogao pasti posle Božića - zaključuje Đurić. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading