Srbi jedu i piju na grobljima, a ovo je objašnjenje zašto praktikujemo takav običaj

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

10.11.2018

23:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Bože, što ga uze, bio je dobar čovek... Ćer'o, vidi je l' su se poslužili oni ljudi tamo, imaju li šta da jedu", rečenice su koje se često mogu čuti jedna za drugom na našim grobljima. Zadušnice, sahrane, daće - nezamislivi su bez hrane i pića, što, kad razmislite - može da deluje pomalo morbidno.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

Zašto Srbi imaju običaj da jedu na groblju, objasnila je etnolog Vesna Marjanović.

Prema njenim rečima, hrana na groblju je određeni način da se komunicira sa mrtvima, a običaj je utemeljen u staroslovenskoj tradiciji.

Marjanović ističe da je veza živih i mrtvih naglašena pre svega na Zadušnice.

- U srpskoj tradicionalnoj kulturi zadušnice su uvek bile bitne jer su tada živi i njihovi pokojnici ostvarivali posebnu komunikaciju. Hrana koja se tada "deli" za duše pokojnika i svih preminulih srodnika, predstavlja vrstu komunikacije sa umrlima - objašnjava sagovornica "Blica".

 

 

Kod starih Slovena takođe su priređivane gozbe pokojnicima poznate kao trizne - kada su živi organizovali posebne svečanosti posvećene precima.

- Inače, hrana koja se na groblje iznosi za "deljenje", prema verovanju "ide" pokojnicima pa je ona i raznovrsna i bogata. Kako se hrana postavlja na grobove ugošćavaju se i slučajni prolaznici i sirotinja - kaže naša sagovornica.

Takođe, ostavljanje hrane na grobnim mestima ili bilo gde drugde na groblju, na većini grobalja je zabranjeno. Tako da smete da jedete, ali morate da pojedete sve, ili da ostatke hrane vratite kući.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading