Čudo u "GAK Višegradska"! Ginekolozi uspeli nemoguće - Porodili trudnicu koja je imala infarkt

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

07.11.2018

19:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ginekolozi GAK "Višegradska" izveli su pravo čudo - uspešno su porodili ženu koja je tokom porođaja imala snažan infarkt miokarda.

RepublikaFoto: Tanjug/VMA
Foto: Ilustracija

Kada je prof. dr Saša Kadija, ginekolog u GAK "Višegradska", došla u nedelju na celodnevno dežurstvo, nije ni slutila kakva drama je očekuje tog dana.

- Tog jutra pozvale su nas kolege iz Urgentnog centra zbog pacijentkinje koja ima masivni akutni infarkt miokarda, a koja je trudna - počinje priču prof. dr Saša Kadija.

Nije joj bio termin

Iako je žena bila blizu porođaja, nije joj još uvek bio termin. Međutim, kada je ekipa iz GAK-a stigla, videli su da je pacijentkinja već počela da se porađa. Da situacija bude još komplikovanija, ova žena je bila na jakoj terapiji protiv zgrušavanja krvi.

- Ta terapija je dodatno urgožavala naš deo posla. Ipak, s obzirom na to da je ušla u porođaj, morali smo odmah da reagujemo - priča prof. Kadija.

U sledećem momentu, pred lekarima se našao nesvakidašnji izazov - na krevetu je sedela pacijentkinja koja nije mogla da diše, a zbog popuštanja srca imala je i vodu u plućima. Mogućnost prirodnog porođaja sa napinjanjem je potpuno odbačena, te su doktori morali da se odluče za najrizičniju opciju.

- U momentu donošenja odluke za carski rez ona je bilo životno ugrožena. Prvi razlog je masovni, sveži infarkt miokarda. Obično je potrebno da pre operacije, a posle infarkta, prođe tri do šest meseci. Ovde nismo imali tu mogućnost. Drugi faktor rizika bila je i antikoagulantna terapija koju su kardiolozi morali da primene - pojašnjava prof. dr Saša Kadija.

 

 

Iako carski rez nije toliko komplikovana operacija, ipak može biti opasna. U ovom slučaju, opasnost je pretila zbog velikog gubitka krvi jer je primala terapiju protiv zgrušavanja krvi i tokom samog porođaja.

Pored teške odluke lekara da porode pacijentkinju putem carskog reza, problem je bila i anestezija koja je morala biti krajnje specifična za trudnicu koja u momentu porođaja ima infarkt miokarda i čije srce konstantno popušta.

- Iz GAK-a je otišla cela ginekološko-hirurška ekipa, neonatolozi sa svom pratećom opremom i pedijatrijskim sestrama, a od kuće je došla i naša načelnica anestezije prof. dr Tatjana Mostić - ističe prof. dr Saša Kadija.

Carski rez je trajao pola sata i porodilja je, na sreću, izbegla očekivani enormni gubitak krvi. Paradoksalno, i nakon porođaja njen život je i dalje bio ugrožen.

- Kada se trudnoća završi, smanji se pritisak na srce, zahtevi organizma postaju potpuno drugačiji, ali se te promene dešavaju dosta naglo i onda je i to dodatni rizik po porodilju. Nakon porođaja, ona je ostala u Urgentnom centru, a mi smo je svakodnevno obilazili. Na sreću, i mama i beba su bile dobro - sa osmehom kaže prof. dr Saša Kadija.

Timski rad

Kako prof. dr Saša Kadija ističe, za srećan kraj zaslužan je timski rad.

- Specifičnost Urgentnog i Kliničkog centra jeste multidisciplinarni pristup - mogućnost da se u roku od 15 minuta angažuje 10 specijalista različite vrste. Bez toga ne bismo se našli na tom mestu dovoljno brzo da joj uspešno pomognemo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading