Ugrožava istragu: Trifunović pritiska sud i policiju!

Autor: T. S. - A. V.

Vesti

08.11.2018

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fondacija Podrži život glumca Sergeja Trifunovića ugrožava istragu i pritiska sud i policiju!

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Sergej Trifunović

Naime, kriminalistička policija još ispituje poslovanje humanitarne organizacije zbog ulaganja novca koji su građani uplaćivali za lečenje teško obolele dece u privatni Investicioni fond Ilirika, a advokat Trifunovića i fondacije Goran Draganić je izdao saopštenje u kome je izneo detalje iz istrage uz tvrdnju da "u njihovom poslovanju ne postoji nijedan element koji ukazuje na krivično delo".

PREKRŠILI ZAKON

Advokat je istakao da su predstavnici fondacije ovlašćenim licima MUP dostavili svu traženu dokumentaciju i, i pre završetka istražnog postupka, kazao da se Podrži život i njeni organi nisu "kockali" sa sredstvima prikupljenim od građana, već da su se ponašali u skladu sa članom 44. Zakona o zadužbinama i fondacijama.

15,5 miliona dinara fondacija prebacila na račun Ilirike

- U tom smislu, deo prikupljenog novca je uložen radi očuvanja i oplodnje u Investicioni fond Ilirika iz Beograda, koji poseduje urednu dozvolu za rad Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije. O sigurnosti i bezbednosti takvog ulaganja najbolje svedoči činjenica da su uložena sredstva dalje plasirana u državne obveznice Republike Srbije - naveo je Draganić i dodao da je fondacija novac koristila isključivo za lečenje bolesne dece, kao i za nadoknadu opravdanih, redovnih troškova nastalih u vezi sa njenim radom.

Srpski telegraf je, podsetimo, danima Trifunoviću i fondaciji postavljao pitanje o trošenju novca, ali odgovore nikad nismo dobili niti su ikada pominjane hartije od vrednosti.

Komentarišući oglašavanje Draganića u trenutku dok još traje istraga, advokat Ognjen Radić kaže da "nikakva saopštenja ne smeju da se izdaju u javnosti jer je to pritisak na policiju i sudstvo i zakonom je kažnjivo".

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro - Dea i Sarapa
Ognjen Radić

- Dok je istraga u toku, nijedna strana ne sme da utiče na istražne organe. Ovakvim saopštenjima vrši se pritisak na istragu, što je kažnjivo, ali ne znam da je u našoj zemlji neko odgovarao zbog toga. To se kod nas masovno radi - advokati, mediji, političari, ne zna se ko više vrši pritisak na istražne organe - kaže Radić.

POLICIJA JOŠ ISPITUJE

Srpski telegraf je, podsetimo, nedavno došao do saznanja da fondacija Podrži život prebacuje novac namenjen za lečenje najteže obolelih mališana u fond Ilirika. Posle otkrića našeg lista Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost", podneo je krivičnu prijavu protiv fondacije, pa je po nalogu Višeg javnog tužilaštva pokrenut postupak. Pripadnici kriminalističke policije od 11. oktobra ispituju poslovanje ove fondacije.

Pitanja na koja Srpski telegraf još nije dobio odgovore:

1. Koliki procenat od SMS poruka koje građani šalju za lečenje najteže obolele dece odvajaju za troškove poslovanja?
2. Koliki su ti mesečni troškovi?
3. Kolike su plate zaposlenih?
4. Ko su ljudi koji sede u komisiji za kontrolu i odobravanje humanitarne pomoći?
5. Koliki procenat od doniranog novca odlazi na plate članova komisije?

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading