Evo kako posluje tajkun iz Vrbasa: Oko Vrbaškog sve je sumnjivo!

Autor: I. Ž. - E. S. T.

Vesti

07.11.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnička struktura i sedište u firmama kontroverznog biznismena Vladimira Vrbaškog ili onima koji sa njim imaju bilo kakve veze menja se toliko često da tu teško da može biti slučajnosti.

RepublikaFoto: Starsport
Vladimir Vrbaški

Kako kažu ekonomisti, takve stvari najčešće ukazuju na postojanje određenih nedozvoljenih radnji, pa bi nadležni organi, a pre svega tužilaštvo, policija i Poreska uprava, morali hitno da se pozabave poslovanjem kompanija tajkuna iz Vrbasa.

AFERA "ORANICE", VRBAŠKI PRETI: Ne znate na koga udarate!

Srpski telegraf danima se bavi načinom na koji Vrbaški posluje, kao i činjenicom da iza svega na kraju ostaju opustošene firme, oteta zemlja i otpušteni radnici. Ali, da se pozabavimo najnovijim saznanjima o stalnim promenama vlasništva i sedišta firmi.

PRIKRIVANJE TRAGOVA

Tako je, recimo, u toku tri godine, kompanija "Farma Gakovo" čak tri puta promenila vlasnike, dok je sedište kompanije promenjeno za to vreme takođe tri puta. Iako se u vojvođanskim poslovnim krugovima odavno priča da se na ovaj način Vrbaški samo zvanično povukao iz te kompanije, kojom i dalje neprikosnoveno upravlja, on sam za naš list ne želi ništa da komentariše, već preti tužbama i krivičnim prijavama, ali i "jakim leđima u državi".

"Farma Gakovo" izvorno je bila kompanija pod nazivom "Farm and land", osnovana u novembru 2015. u Feketiću. U tom momentu, 51 odsto vlasništva bilo je u rukama kompanije "Scom", 20 odsto u vlasništvu kompanije "Best seed producer", 15 odsto u vlasništvu "Srbolaba" i 14 odsto u vlasništvu firme "Cold-storage". U većini ovih kompanija vlasnički udeo imaju sam Vrbaški i Ana Vrbaški (pogledaj okvir).

Dalje, već u februaru 2016. sedište kompanije "Farm and land" premešteno je iz Feketića u Gakovo, da bi iz nepoznatih razloga u oktobru iste godine bilo vraćeno u Feketić. Takođe, tokom oktobra promenjena je i vlasnička struktura, pa je 10 odsto vlasništva upisano na Anu Vrbaški, a 16 odsto na Vladimira Vrbaškog, dok je udeo kompanije "Scom" smanjen sa 51 na 25 odsto.

Pet meseci kasnije, u martu 2017, naziv firme "Farm and land" promenjen je u "Farma Gakovo", a sedište firme opet je izmešteno, i to u Suboticu. Ponovo je promenjena vlasnička struktura, pa su udeli kompanija "Srbolab", "Scom" i "Best seed producer", kao i Ane Vrbaški (ukupno 86 odsto), prešli u ruke Miroslava Baroša. Nešto kasnije, istog meseca, i preostalih 14 odsto udela u kompaniji koji su bili u rukama kompanije "Cold-storage" prebačeno je na Baroša.

Baroš nije bio vlasnik ni punih godinu dana i firma je već u junu 2017. prešla u ruke Perice Jovanovića, koji je postao stoodstotni gazda.

TEŽE ZA ANALIZU

Ekonomista Mlađen Kovačević za naš list kaže da česta promena vlasničke strukture i sedišta kompanije može da upućuje na postojanje određenih nedozvoljenih radnji.

- Kada se firma afirmiše u jednom mestu, širom sveta je normalno da se ona razvija na istom mestu. Nema prosto ekonomske logike da se menja sedište kompanije, kao i vlasnička struktura. Po svemu sudeći, postoji želja da se neke stvari sakriju od šire javnosti, kao i institucija koje prate poslovanje jer je uvek mnogo teže analizirati i pratiti neku firmu ako ona često menja vlasništvo i sedište - objašnjava Kovačević.

Sutra: Kako se širila hobotnica i usisavala sve pred sobom

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading