Letnje temperature u novembru teško podnosimo: Razbolesmo se od lepog vremena

Autor: A. V. M.

Vesti

02.11.2018

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudeći po prognozama koje nas očekuju u naredne dve nedelje, leto se ne predaje. Prema rečima meteorologa, temperatura će se kretati i do 27 stepeni, dok će samo u danima vikenda biti za koji stepen niža.

RepublikaFoto: printscreen/Google Earth

- Zadržava se natprosečno toplo vreme do daljnjeg. Prvi dani novembra svakako su prolećni, a u nekim delovima zemlje bilo je čak i letnje vreme. Samo za vikend biće za koji stepen niža temperatura. Sledeće nedelje očekuje se blagi pad temperature, pa će najviša dnevna biti do 21 stepen, što je opet iznad proseka. Veći deo novembra biće iznad proseka, a posle 15. očekujemo češće padavine i idemo ka zimi - najavljuje Đorđe Đurić, meteorolog, i dodaje da se prvi sneg može očekivati tek krajem novembra, i to u planinskim predelima.

Lekari kažu da velike vremenske promene posebno utiču na hronične srčane bolesnike i astmatičare.

Pad pritiska, pospanost, nervoza, neraspoloženje, pad koncentracije za rad, neke su od posledica ovakvog vremena

- Visoke temperature su prijatne, ali i opasne. Hronični bolesnici moraju uzimati redovno terapije. Slojevito se oblačite, bez pretopljavanja, opasno je preznojavanje jer su krenuli respiratorni virusi. U ovim toplim danima, kad im vreme nije, virusi "cvetaju". Treba uzimati vitamine, minerale i piti što više tečnosti - savetuje dr Dragan Miljković, specijalista opšte medicine.

Stručnjaci upozoravaju da oscilacija temperature utiču na sve, bez obzira na to da li je reč o mladima ili starima, i da se organizam na takve promene teško adaptira, zbog čega se mnogi osećaju bolesno. Pad pritiska, pospanost, nervoza, neraspoloženje, pad koncentracije za rad, samo su neke su od posledica toplog vremena u novembru. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading