Vozači, ovo treba da znate: Ako niste zamenili letnje gume, u ova dva slučaja očekuju vas kazne

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

01.11.2018

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 1. novembra vozači u Srbiji trebalo bi da na svojim vozilima imaju zimske gume, ali zbog neočekivano visokih temperatura za ovo doba godine, mnogi vozači se još nisu odrekli letnjih. Zato postavljaju pitanje, hoće li biti kažnjeni ukoliko učestvuju u saobraćajnoj nesreći, vozeći po suvom asfaltu i sa letnjim gumama ili da li će uopšte biti kažnje ako zamenu nisu izvršili.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja podsetio je da zakon nalaže vozačima da na automobilima imaju zimske pneumatike od 1. novembra do 1. aprila, samo ako se na putu nalaze sneg led i poledica.

Letnje gume gube svojstva

On svakako savetuje korišćenje zimskih guma u ovom periodu, i ukoliko je suvo vreme, kako ih padavine ne bi iznenadile, a valja imati u vidu i da letnji pneumatik gubi svojstva na niskim temperaturama, od sedam stepeni naniže.

Kada još može da bude kažnjen

Druga situacija u kojoj će biti kažnjen vozač sa letnjim gumama, ne podrazumeva da je upravo taj vozač skrivio saobraćajnu nesreću, ali ponovo podrazumeva kolovoz prekriven poledicom, snegom ili ledom.

U takvoj situaciji, vozač neće biti kažnjen za saobraćajnu nesreću, već će mu samo biti naplaćena kazna zato što nema zimske pneumatike u uslovima koji ih iziskuju, jednako kao da je zaustavljen tokom rutinske kontrole.

 

Okanović je naveo da nema mesta bespotrebnom strahu, imajući u vidu da je uobičajena praksa saobraćajne policije da tokom uviđaja nakon saobraćajne nesreće, ubeleži i okolnosti zatečene na licu mesta, u kojima se nesreća i dogodila. To podrazumeva i vidljivost na putu, kao i da li je kolovoz suv, mokar, blatnjav, prekriven snegom...

 

 

Dakle, ako uzmemo kao primer današnje vremenske uslove, osiguravajuća kuća nema razloga da ne isplati štetu do koje je došlo tokom saobraćajne nezgode, imajući u vidu da je policijski zapisnik dokaz da se nesreća desila pri suvom, toplom i vedrom vremenu.

 

Ide se i u zatvor

Kazne za one koji izazovu udes ili učestvuju u njemu, a nemaju zimske pneumatike, iznosi i do 45 dana zatvora, dok se novčana kazna kreće od 6.000 do 20.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

 

Ipak, Okanović je naveo da u dve situacije vozač može biti kažnjen, ukoliko vozi sa letnjim gumama, i obe podrazumevaju uslove vožnje u kojima su na kolovozu sneg, led ili poledica.

Sneg i poledica

- Ako su na kolovozu sneg, led ili poledica, a automobil nema sva četiri zimska pneumatika na kojima je dubina šare bar četiri milimetra, vozilo se kategoriše kao tehnički neispravno. Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju (ZOOS), navodi: "ako je šteta nastala zbog toga što je motorno vozilo bilo tehnički neispravno, a ta je okolnost vozaču vozila bila poznata", obaveza društva za osiguranje da štiti vlasnika motornog vozila nije apsolutna - kaže Okanović.

Dakle, ako je vozač bio svestan da se upušta u saobraćaj tehnički neispravnim vozilom, ta neispravnost je dovela do nesreće, i upravo taj vozač je izazvao nesreću, biće papreno kažnjen.

- U ovakvim slučajevima, štete su milionske - kaže Okanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading