ČUVENI IKS NOŽ ZA LEČENJE TUMORA STIGAO U SRBIJU! Ovoliko će prva pacijentkinja biti tretirana!

Autor: Republika

Vesti

31.10.2018

08:47 >> 09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najsavremeniji aparat koji se koristi u lečenju malignih i benignih tumora, čuveni Iks nož, danas počinje da radi u Kliničkom centru Srbije, a prva pacijentkinja koja će biti tretirana ovom metodom je Rozalija Šteinfeld (1953) iz Subotice.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJAIDNOVIĆ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar

- Neizmerno sam srećna sto cu biti prvi pacijent na Iks nožu. Ne osećam nikakav strah, doktori su rekli da ce sve biti u redu i ja im u potpunosti verujem - rekla je Rozalija za "Blic".

Inače, pacijentkinja će biti tretirana samo tri minuta. Nakon intervencije neće odmah ići kući, nego ostaje na KCS jer će joj biti potrebno još nekoliko tretmana. Rozalija Šteinfild ima beningni tumor meningeoma.

Ovo je 4D tehnologija, inače se koriste 2D i 3D

Iks nož ima više tehnika zračenja koje se mogu koristiti i ovo je 4D tehnologija zračenja, a inače se koriste 2D i 3D.

- Može se koristiti tehnika koja navodi zrak na tumor (tada se tumor prati u realnom vremenu), pomeranje tumora, takođe se može koristiti terapija gde se sam zrak oblikuje prema tumoru, a sam intenzitet zraka nije uvek isti - naglasila je dr. Biljana Šeha.

U naredna dva meseca u planu je da na Iks nožu bude tretirano 30 pacijenata. Konkretno za prvu pacijentkinju, rendgen tehničari su napravlili plasticnu masku sa kojom je potom urađen skener koji služi za orjentaciju gde se tumor nalazi, ali i za planiranje zračenja. Zatim je napravljen detaljan plan zračenja, supervizori su bili najeminentniji doktori iz Mađarske. Kod ove pacijentkinje je planirano pet zračenja, a svaka intervencija ce u proseku trajati oko tri minuta.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJAIDNOVIĆ
Doktorka Danica Grujičić sa predsednikom Vučićem i ministrom Lončarom na otvaranju Centra za iks nož u Kliničkom centru Srbije

Ukupna vrednost projekta za Iks nož je 791.901.978 dinara

U izgradnju Centra za iks nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 791.901.978 dinara. Prednosti iks noža su efikasnost i preciznost, budući da može da se primeni na tumore svih lokalizacija koji su veličine pet do šest centimetara. Do sada su pacijenti na tretman iks nožem morali da idu u inostanstvo, što ih je koštalo najmanje 20.000 evra. U našoj zemlji do sada ovakav način radioterapije nije sprovođen, tako da će se nabavkom ovakvog aparata značajno poboljšati kvalitet radioterapije, posebno za one pacijente čiji primarni tumor nije veći od 5 centimetara.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJAIDNOVIĆ
U izgradnju Centra za iks nož i nabavku opreme uloženo je skoro 792 miliona dinara

Nova zgrada se prostire na 700 kvadrata, a u njoj će biti iks nož, kao i sva prateća oprema. Novoizgrađeni Centar otvoren je danas, čemu je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading