Lončar: Lekari ne odlaze iz Kraljeva, a drugi se vraćaju

Autor: Tanjug

Vesti

29.10.2018

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je danas Opštu bolnicu "Studenica" u Kraljevu, u koju je u protekle tri godine Ministarstvo zdravlja uložilo 101.000.0000 dinara, od čega 46.500.000 dinara u proteklih devet meseci.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ministar Lončar

Ministar zdravlja je, povodom otvaranja novog odeljenja onkologije i renoviranja odeljenja za očnu hirurgiju i ortopediju, u šta je uloženo nešto manje od 50.000.0000 dinara, rekao da pacijenti kraljevačke Opšte bolnice konačno imaju odeljenja koja su opremljena sa svim onim što je neophodno za dijagnostiku i za operacije.

Lončar je najavio i novi kadrovski plan i otvaranje osam novih radnih mesta, odnosno zapošljavanje četiri lekara i četiri sestre, jer Ministarstvo zdravlja, kako kaže, mora da vodi računa o tome da će pojedini zdravstveni radnici uskoro otići u penziju, zbog čega je potrebno da već "sada sve to predupredimo i da primimo ljude i da dobiju specijalizaciju".

Direktor bolnice Zoran Mrvić je rekao da naši lekari ne odlaze, a da su oni koji su ranije otišli počeli da se vraćaju.

Foto: pixabay.com

- Odlazi sedam do devet sestara na godišnjem nivou, ali to je malo u odnosu na 650 sestara. I tu imamo pozitivne trendove. Već sam dobio pisane zahteve da primim dve medicinske sestre, jednu iz Nemačke, a drugu iz Norveške - izjavio je on.

Ministar Lončar je izrazio zadovljstvo što iz kraljevačke bolnice nije otišao nijedan lekar i što su se vratili oni što su ranije otišli, čemu su, kako kaže, doprineli uslovi rada.

- Morate da cenite to što imate jer to nema svuda. I to nije lako postići. Na nama je da sve mlade lekare i sestre primimo, da ih pošaljemo na usavršavanje, da dođu ovde i da se vrate, i da to bude nešto što ćemo ostaviti za naša pokolenja - izjavio je on.

Foto: pixabay.com

Govoreći o odeljenju za oftalmologiju, ministar je rekao da je već povećan broj operacija, što znači da se smanjuju liste čekanja.

- To znači da su kadrovski dobro opremljeni, da sada imaju uslove, i da imaju aparate koji su neophodni za dijagnostiku i lečenje, što je dobrobit ne samo za Kraljevo već i za celu Srbiju - izjavio je ministar.

Ministar je obišao i novi skener, donaciju Milomira Glavčića, koji je, kako kaže, prvi takav skener u Srbiji, sa mnogo manje zračenja za pacijente.

- Ovo je dobar primer kako mogu da sarađuju donatori, država i zaposleni - izjavio je ministar, dodajući da će uskoro početi sa radom i rendgen aparat i mamograf.

Foto: Tanjug/T. VALIČ
Klinički centar Srbije

Rekao je da kraljevačka bolnica ne zaostaje za Kliničkim centrom u Beogradu, i za zaposleni imaju razloga da budu ponosni.

Direktor bolnice je izrazio zahvalnost za sredstva koja je obezbedilo Ministarstvo zdravlja, zahvalivši se takođe porodici donatora skenera.

- Partnerski odnos bolnice i Ministarstva je nešto što je jako potrebno Srbiji. Ne može se očekivati da se svi troškovi oporavka zdravstva svedu na Ministarstvo. To je nemoguće očekivati i u razvijenijim državama - poručio je on.

Naveo je i da je u bolnicu prošle godine primljeno 306.0653 pacijenata, i da je operisano 10.000, i izrazio zadovoljstvo zbog najavljenog prijema novih zaposlenih, čime će ukupan broj zaposlenih porasti na 1.173.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading