Stigli prvi dokazi protiv NATO ubica: Kraj Vranja 10 mrtvih, 30 bolesnih!

Autor: novosti.rs

Vesti

29.10.2018

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 40 radnika koji su imali direktni kontakt sa kontaminiranim terenom radeći na asanaciji i montiranju žičane ograde na terenu Pljačkovica kod Vranja, koji je gađan projektilima sa osiromašenim uranijumom, njih deset je preminulo od malignih bolesti. Gotovo svi ostali imaju različite kožne promene u vidu plikova ili crvenila. Pojedinima se javlja teži oblik - žive rane koje ne zarastaju.

Ovim rečima dr Darko Laketić, predsednik Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja na zdravlje stanovništva i narodni poslanik iz Prokuplja, opisuje rezultate rada ovog tela, posebno posle razgovora sa ljudima koji su boravili na kontaminiranom prostoru tokom bombardovanja 1999. godine. Komisija je završila prvu fazu šestomesečnog rada, a nalaze će narednog meseca prezentovati Narodnoj skupštini.

Dr Laketić ističe da su pomenuti radnici pre asanacije terena bili zdravi i pojašnjava da su članovi Komisije u razgovoru sa meštanima sela nadomak Vranja i Bujanovca koja su gađana projektilima sa osiromašenim uranijom, ustanovili da jedan broj žitelja ima određenu vrstu tumora mozga, dok je znatan broj njih oboleo od karcinoma pluća, kao i od leukemije.

- Dosta je primera leukemije i malignih bolesti kod dece, a sada trenutno radimo statističku analizu svih tih podataka. Evidentno je da je učestalost malignih bolesti na teritoriji Pčinjskog okruga povećana, a tu živi stanovništvo prosečno mlađe nego u ostatku Srbije. Ta učestalost zato ima mnogo veću težinu nego što je to slučaj u ostalim područjima - dodaje dr Laketić.

ČASTAN RAD ITALIJANSKE KOMISIJE

Dr Laketić ocenjuje rad italijanske komisije, osnovane sa ciljem da ustanovi da li su italijanski vojnici u sastavu Kfora na Kosovu preminuli od posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom kao istinit i častan. Stotinak italijanskih vojnika iz sastava Kfora na Kosmetu preminulo je od posledica radijacije, što je bio slučaj i sa vojnicima drugih država, ali nijedna zemlja osim Italije nije osnovala komisiju da to ispita.

Plan Komisije je da posete Pančevo, Kragujevac i Novi Sad. Sagovornik pojašnjava da je naučno dokazano da na zdravlje stanovništva ne utiče samo osiromašeni uranijum i njegov radiološki i hemijski efekat, već i svi oni toksini koji su se oslobodili putem bombardovanja poput piralena, hlora, derivata benzena....

Ovi toksini, kako objašnjava, uzrokuju maligne bolesti koje se javljaju nakon pet do deset godina od ekspozicije, dok se tumori mogu javiti posle deset do dvadeset godina od ispuštanja otrovnih supstanci usled bombardovanja.

 

 

- Sve ovo što radimo je zapravo u interesu našeg naroda, a važno je da u naučno-medicinskom istraživanju dokažemo da li je neophodno da se uradi prevencija određenih bolesti i u tom smislu paralelno sa ispitivanjem zdravlja radimo i ispitivanje životne sredine - pojašava dr Laketić.

Opominje da se, imajući u vidu dosadašnja istraživanja, u narednom periodu može očekivati porast broja obolelih od maligniteta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zoran

29.10.2018 18:09

Tuzno koliko je je ispod svakog (ne samo naučnog) nivoa.