GRAĐANI SE KAŽNJAVAJU, CRKVI NIKO NIŠTA NE MOŽE! SPC ne zna šta će sa imovinom, a porez ne plaća!

Autor:

Vesti

29.10.2018

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva dobila je 90 odsto svoje imovine - 58.083 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta i 91.000 kvadratnih metara objekata za koje nema nameru da plaća porez, dok se građani za isti debelo kažnjavaju.

RepublikaFoto: spc.rs
Foto: Ilustracija

Naime, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i ministra finansija Sinišu Malog da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu i ako nije kada će početi. 

Kostreš je u pisanoj izjavi upozorio da je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio da je crkvi kroz restituciju crkvama vraćeno više od 90 odsto imovine. 

Kako je naveo, crkva sada ima pravo svojine na ukupno 58.083 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta. On je dodao da crkva ima i 91.000 kvadratnih metara objekata koji su sada u njenom posedu. 


Kostreš je zapitao dokle će "država da se odriče poreza na sve te hiljade hektara i kvadratnih metara". 

Građani koji ne poštuju propisane rokove za plaćanje poreza na imovinu mogli bi na kraju godine biti kažnjeni sa 20.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza.


On je ocenio i da je nepravedno da građani imaju obavezu i rok za plaćanje i da im se obračunava kamata, ako kasne prilikom uplate poreza za stan ili kuću u kojoj žive, dok "crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže". 

On je podsetio da je patrijarh Irinej pre dve godine izjavio da "crkva neće plaćati porez dok joj se ne vrati sve". 

Kostreš je pokrenuo i pitanje plaćanja PDV-a od strane crkve, navodeći da njega plaća "svaki kiosk", dok crkva nije u sistemu PDV-a iako prema navodima pojedinih medija u svojim prodavnicama prodaje balzame, šampone, pa čak i žestoka alkoholna pića. 


Skrenuo je pažnju da crkva time godišnje zarađuje više od stotinu miliona evra. 

- Očekujemo da ministar finansija Siniša Mali sve ovo ima u vidu. Tim pre jer je nedavno najavio da će do kraja godine predložiti set poreskih zakona, medju kojima i o porezu na imovinu - dodao je Kostreš.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading