Pamet u glavu! Opasna prevara kruži Fejsbukom: Ako vam je stigla ovakva poruka, ne nasedajte!

Autor: mediji, Republika

Vesti

27.10.2018

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društvenom mrežom Fejsbuk kruži prevara u vidu poruke od lažne NLB banke, koja navodno poklanja 20 puta po 20.000 dinara, a od srećnih dobitnika se traži da dostave skeniranu ličnu kartu i selfi fotografiju s ličnom kartom koju drže u ruci kako bi im nagrada mogla biti isplaćena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čestitka navodnim srećnim dobitnicima stiže na mesindžer, a od njih se traži i da dostave i adresu stanovanja i kontakt telefon.

- Čestitamo vam, nasumičnim odabirom vi ste jedan od 20 pobednika u našoj nagradnoj igri. Kao nagradu dobijate NLB vaučer u vrednosti od 20.000 dinara - piše, između ostalog, u poruci prevaranata koju navodno šalje NLB banka.

 

Na ovu prevaru odmah je reagovala NLB banka, koja se na svom Fejsbuk profilu obavestila korisnike ove društvene mreže da ne organizuje nikakvu nagradnu igru i upozorila građane da ne nasedaju na prevaru.

 

- Obaveštavamo vas da NLB banka ne stoji iza ovog naloga, niti je pokrenula bilo kakvu nagradnu igru ovog tipa, te da, ukoliko dobijete ovakvu poruku, ne šaljete nikakve informacije niti fotografije. Ovaj lažni profil ćete prepoznati po tome što koristi stari logotip NLB banke - piše u upozorenju koje je NLB banka objavila na svom Fejsbuk profilu.

Varagić: Klasična prevara

IT stručnjak Dragan Varagić ističe da se u ovom slučaju radi o klasičnoj prevari koja ima osnova za krivično gonjenje.


- Pošto se prevaranti pozivaju na NLB banku, verovatno je taj slučaj već prijavljen Odeljenju za visokotehnološki kriminal i biće interesantno videti da li će uspeti da pronađu o kome se radi. Pitanje je koliko su sposobni ti koji su to uradili i da li će umeti da zametnu trag. Vrlo je verovatno da se podaci koje traže mogu zloupotrebiti na neki način. Može da se dogodi i krađa identiteta - upozorava Varagić.

 

 

 

 

Primeri internet prevara

- 2009 - Prvi put u Srbiji prijavljena "nigerijska prevara", u kojoj je jedan čovek ostao bez 2.500 evra
- 2017 - Starica iz Amerike će vam ostaviti svoje nasledstvo ako uplatite "samo" 500 evra da se reši papirologija
- 2017 - Lažna nagradna igra u kojoj se dobijaju besplatni kuponi od 25.000 dinara za kupovinu u "Maksiju" povodom 50 godina postojanja
- 2018 - Prevara s besplatnim vaučerima s lažnog profila "Delta sitija"

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading