POZNATI TEOLOG SA SVETE GORE ZA NAŠ LIST: Hilandar ostaje veran Carigradu

Autor:

Vesti

26.10.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prekid odnosa između Ruske pravoslavne crkve i Carigradske patrijaršije pomrsilo je račune čitavom pravoslavnom svetu, pa čak i Svetoj Gori, koja kanonski i duhovno pripada Vaseljenskoj patrijaršiji. Teolog Miloš Stojković, naš najbolji poznavalac prilika na Atosu, nakon povratka sa Svete Gore ekskluzivno za Srpski telegraf otkriva da monasi prećutno baš i ne podržavaju odluku Vartolomeja, ali se niko o tome javno ne izjašnjava.

RepublikaFoto: youtube.com/ SVET BEZ VIZE
Hilandar

Kako je istakao, vaseljenski patrijarh je i dalje nadležan za Svetu Goru, a u svim manastirima, uključujući i ruski Pantelejmon, još uvek se u liturgijama i molitvama pominje kao vladika svetogorski. Atmosfera koja vlada u ovom centru pravoslavlja posle istorijske odluke Carigrada da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve od Moskovske patrijaršije je pomalo čudna.

BEZ PROMENA

U pojedinim medijima se čak pojavila informacija da je Sveti kinot, vrhovna vlast ove monaške republike, sastavljen od predstavnika svih 20 manastira, prošlog utorka zasedao ovim povodom i doneo jednoglasnu odluku da Sveta Gora više nije pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije, te da su manastiri i crkve deo Svetogorske patrijaršije.

20 manastira ima na Svetoj Gori

Stojković to demantuje i kaže da nijednog trenutka to nije bilo dovedeno u pitanje.

- Sveti kinot nije zasedao, a po prilikama koje vrlo dobro poznajem, neće se bilo šta radikalno učiniti. Nijedna druga crkva, osim ruske, nije pozvala na prekid duhovnog sasluživanja sa Vaseljenskom patrijaršijom. Ostale crkve, pa i naša, su samo podržale stav ruske crkve da odluka patrijarha Vartolomeja nije baš korisna u ovom trenutku. Prema mom mišljenju, moguće je da samo ruski manastir prekine duhovno opštenje sa patrijarhom, ali ostali neće jer bi to bilo direktno odvajanje od Vaseljenske patrijaršije, za šta za sada nema ozbiljnih naznaka - uveren je Stojković.

STOJKOVIĆ: Naša crkva samo je podržala stav ruske crkve da odluka patrijarha Vartolomeja nije baš korisna u ovom trenutku

RepublikaFoto: TAnjug/AP
Patrijarh Vartolomej

GRK NEĆE NA GRKA

On napominje da su u početku ovu odluku primili sa čuđenjem, ali je život na Svetoj Gori nastavio da teče uobičajenim tokom.

17 manastira su grčki, a po jedan srpski, ruski i bugarski

- Uglavnom većina manastira začuđeno gleda na tu odluku, sa rezervom, dakle ne podržavaju je prećutno, ali nijedan to javno ne govori niti će se to po mojoj proceni desiti. Grci neće na Grka (Vartolomeja). S druge strane, Vartolomej tvrdi da je to istorijska kanonska teritorija Vaseljenske patrijaršije i da se samo vratila na stari poredak, te da je na osnovu toga bazirao svoju odluku - zaključuje Stojković.

Sveta Gora
* Od 20 manastira na Atosu, 17 su grčki, jedan je naš - Hilandar, jedan bugarski - Zograf, i jedan ruski - Pantelejmon
* Sveta Gora ima najstariju demokratiju na svetu koja u kontinuitetu traje od 963. godine
* Kanonski i duhovno, Sveta Gora pripada Vaseljenskoj patrijaršiji
* Dva najvažnija dokaza za to jesu obavezno pominjanje patrijarha prilikom svete liturgije i pravo žalbe Patrijaršiji, u svemu ostalom Svetogorska monaška zajednica potpuno je samostalna
* Svi manastiri predstavljaju samostalne institucije Svete Gore

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading