NA ŽURKU ZVATI CELO ODELJENJE, INAČE JE TO DISKRIMINACIJA

Vesti

24.10.2018

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Debela, ćoravi, pe*eru i slični nadimci koje đaci vole da dodele nepopularnim vršnjacima u školi više se neće tolerisati. Novi pravilnik o suzbijanju diskriminacije predviđa čak i zabranu deljenja pozivnica za rođendane u školi ukoliko nije pozvano celo odeljenje, jer bi se, u suprotnom, neko dete moglo osetiti diskriminisanim.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

To, naravno, ne znači da će neko biti kažnjen zato što vršnjaka iz odeljenja nije zvao na svoju rođendansku proslavu, ali ako ga tim ponašanjem povredi i izdvoji od drugih, biće mu ukazano da ga diskriminiše.

- Kada roditelji hoće da objasne da je dete jako dobro prihvaćeno u odeljenju, oni najčešće kažu "svi ga zovu na rođendan" ili "drugovi mu dolaze na rođendan". Zato je primer nepozivanja na rođendan tačno određene dece poslužio kao odličan da se ukaže na diskriminaciju. Kad u školi nekoga izopštite zbog nekih njegovih ličnih svojstava, ako učeniku pružate manje jer mislite da on slabije uči, onda je to diskriminacija i ideja ovog pravilnika je da pre svega posluži kao vodič, da naučimo šta je nedopustivo ponašanje i kako da ga suzbijemo - objašnjava za Srpski telegraf Gordana Cvetković, rukovodilac grupe Ministarstva prosvete za socijalnu inkluziju.

Foto: pixabay.com

Zabranjeno donošenje slatkiša

U beogradskim vrtićima zabranjeno je roditeljima da u obdaništa donose slatkiše i slane grickalice, što je doskora bilo uobičajeno. Glavni razlog: Ima dece koja su alergična i ne mogu da jedu takve proizvode, pa bi se i ona osetila diskriminisanom. Gordana Petrović, direktorka PU Savski venac, objašnjava za naš list da je ova zabrana važna i zbog ujednačene ishrane:

- Deca u vrtiću imaju doručak, ručak i dve užine, sve preko toga bilo bi previše za dnevni unos kalorija koji nutricionisti preporučuju.

Deca ponekad umeju da budu veoma surova i njihova ruganja, naročito kad su u osnovnoj školi, često nemaju granice i mogu da poremete razvoj vršnjaka koji im se našao na meti, upozorava Nada Trifković, direktorka Medicinske škole u Beogradu. Tako je, kaže, tek posle dužeg vremena uspela da reši problem devojčice koju su đaci toliko dugo zvali svinjče da je više niko nije ni oslovljavao imenom.

Primeri diskriminacije

- Nepozivanje đaka na rođendan zbog nacionalnosti, izgleda, osobina...

- Šale na račun debljine, tikova, mucanja i drugih fizičkih karakteristika

- Izdvajanje nekoga na osnovu nemanja statusnog simbola, na primer podsmevanje zbog starijeg mobilnog telefona

- Davanje pogrdnih nadimaka na osnovu izgleda, ponašanja

- Ona čak nije ni smela da mi se obrati za pomoć, već je to učinila njena drugarica. Morala sam više puta da razgovaram sa đacima, a zapretila sam im i konkretnim kaznama, pa su se na kraju smirili. Deca ne smeju da rastu u sredini gde se vređanje druge osobe smatra normalnim i zato je ovaj pravilnik sjajan vodič, samo da ga shvatimo ozbiljno i primenimo u praksi - navodi Trifkovićeva.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading