Naučnici dokazali da kakimo plastiku

Autor:

Vesti

25.10.2018

05:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša tela su puna plastike, pokazalo je veliko istraživanje u kojem su naučnici analizirali sastojke ljudskog izmeta kod žitelja osam država s različitih kontinenata. Kako su saopštili austrijski stručnjaci, istraživanje je obuhvatilo stanovnike njihove zemlje, Britanije, Finske, Italije, Holandije, Poljske, Rusije i Japana. Bez sumnje, rezultati bi bili isti i kod žitelja bilo koje druge države.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ono što je posebno alarmantno jeste da plastika nije nalažena u ljudskom izmetu prilikom ranijih sličnih istraživanja, što znači da je plastika odnedavno u većoj meri ušla u lanac ishrane. Vođa projekta dr Filip Švabl sa Medicinskog fakulteta u Beču istakao je da je neophodno sprovesti dalja istraživanja kako bi se ustanovilo kako plastika utiče na zdravlje ljudi.

- I najmanje čestice mogu stići do krvotoka, limfnog sistema ili jetre, što može da prouzrokuje oštećenje creva i utiče na to u kolikoj meri telo upija hranljive materije - naveo je Švabl.

U ljudskom izmetu otkriveno je nekoliko različitih vrsta plastike, veličine od 50 do 500 mikrona, najviše polipropilena i PET (polietilen tereftalata).

Nutricionistkinja Branka Mirković: Plastika može negativno da utiče na jetru, srce, a posebno digestivni trakt

Nutricionistkinja Branka Mirković kaže za naš list da smo plastikom preplavljeni, te ne čudi što je pronađena i u ljudskoj stolici.

- Zanemarujemo činjenicu da se gotovo sva hrana danas pakuje upravo u plastici. Bilo da je to tuna, sok ili kačkavalj. Čak se i suhomesnato prodaje u plastici. Ta plastika potom dospe do creva. Sve što creva ne uspeju da propuste vraća se u krvotok, pa plastika može negativno da utiče i na jetru, srce, a posebno digestivni trakt - navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da bi delimično rešenje moglo da se pronađe u staklenoj ambalaži.

80 odsto odbačene plastike završi u životnoj sredini i na deponijama, odakle dospeva u prehrambeni lanac
85 hiljada tona plastike pluta na području Tihog okeana
1,6 miliona kilometara kvadratnih zauzima otpad
99 odsto otpada širom planete čini plastika
29 odsto plastičnog otpada na planeti bace Kinezi

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading