PROSEČAN OSNOVAC U SRBIJI PUŠI KO TURČIN: Posledice po zdravlje su nesagledive!

Autor: Tanjug

Vesti

23.10.2018

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, a 40 odsto tinejdžera je do svoje 15. godine probalo cigarete, pokazala su najnovija istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lekari upozoravaju da izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt srca, moždani udar, srčana smrt, nastanak i pogoršanje astme.

Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće jače astmatične napade.

Šef Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju KCS dr Ika Pešić kaže da veliki broj mladih u Srbiji puši, da taj broj više nije u laganom padu, kao što je pre nekoliko godina, već se sada održava, pa čak i raste.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- To zabrinjava zbog ozbiljnih posledica koje će se brzo pojaviti kod mladih kada budu imali 25, 30 ili 40 godina - kaže Pešić za Tanjug.

Ona je pojasnila da danas u Srbiji uglavnom puše siromašni, manje obrazovani, ljudi koji su bez posla.

- Važno da mlade što više okupiramo, školujemo i da ih informišemo o štetnim posledicama pušenja svih duvanskih proizvoda, ne samo cigareta već i nargila koje su na dohvatu dece osnovnih i srednjih škola - naglasila je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading