Od lektire za sto dinara do kapitalca "Biseri Srbije" od 13.200

Autor: Marija Ilić, Katarina Stamatović

Vesti

23.10.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko će platiti cenu ohole muške opklade, da li ste krpelj ili žrtva, te kada ćemo napraviti "veliku Srbiju", pitaju vas autori bestselera Simonida Milojković, Vedrana Rudan i Vojislav Šešelj već na samom ulazu na 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Foto: ST/N. MANDIĆ
Sajam knjiga

I ove godine po svoju omiljenu knjigu pohrlili su najpre oni najmlađi, školarci, ali i stariji sugrađani, koji se interesuju za dela Henrija Kisindžera, novu knjigu Vuka Draškovića "Aleksandar od Jugoslavije", koja košta 680 dinara sa popustom, i "Molitva moru" Haleda Hoseinija, koja košta tek 250 dinara i spada u red najjeftinijih na sajmu.

DUGAČKI REDOVI

Veliki su redovi i za knjige iz opusa popularne psihologije, pa tako pripadnice lepšeg pola za samo 590 dinara kupuju "Orgazam sa velikim" autora Lu Padšeta i "Seks sa kraljevima" Elinora Hermana (760 dinara). Pažnju posetilaca svih uzrasta privukla je istorijska knjiga "Putevi svile" Pitera Frankopana, koja košta 1.360 dinara, a svedoči o nastajanju velikog kineskog sna i trgovini koja povezuje kontinente.

Mogu se pronaći i knjige sa minimalnim oštećenjima, ali upola cene

Ubedljivo najskuplja knjiga, koja je prodata već na samom početku ovogodišnjeg sajma, zove se "Biseri Srbije", u kožnom je povezu, pa ne čudi što vredi 13.200 dinara.

- To je monografija koja predstavlja turistički potencijal Srbije iz pera jednog od najvećih živih srpskih geografa, profesora Stevana Stankovića - kaže za Srpski telegraf urednik "Pravoslavne reči" Srđan Lisica.

ŠKOLARCI NAJBROJNIJI

Predrasude o školarcima koje zanimaju samo internet i igrice srušene su činjenicom da su osnovci, mahom u pratnji roditelja, kupovali sabrana dela Ive Andrića, koja koštaju 16.200 dinara. Tradicionalno su se kupovala i dela Mome Kapora, Miloša Crnjanskog, Laze Kostića, Vojislava Ilića i Jovana Dučića, i to u rasponu od 300 do 1.000 dinara. Cene bestselera mogu se kupiti po ceni od 200 do 700 dinara, ali na nekim štandovima postoje popusti na količinsku kupovinu. Tri naslova se mogu kupiti za 999 dinara.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Vojislav Šešelj

Šešelj po ceo dan deli autograme i pozira

Za mnoge najneobičnija vest sa ovogodišnjeg sajma stiže sa štanda izdavača "Velika Srbija", gde se nalaze praktično svi najbizarniji naslovi lidera radikala Vojislava Šešelja.

- Mnogo više mlađih dolazi i žele da se slikaju sa mnom. I zato ja moram po ceo dan da budem ovde. Cene su od 300 do 1.000 dinara, a najviše se kupuju "U Srebrenici nije bilo genocida", ali i ono malo tradicionalnije štivo "Mafijaška pudlica Nebojša Čović" i "Boris Tadić novi Sinan paša hodža. U pripremi je i "NATO picajzla Jelena Milić" - kaže za naš list Šešelj dok nas ispraća sa sajma uz poklon-majice sa njegovim likom.

Oni malo uporniji na štandu "Mladice" mogu pronaći knjige sa minimalnim oštećenjima, ali upola cene. Jedna od najstarijih izdavačkih kuća "Srpska književna zadruga" nudi posetiocima više od 50 naslova iz školske lektire po ceni od 100 dinara po naslovu. To je jedna od najnižih cena za naslove iz lektire.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading