Preminuo Dragoljub Jovanović, čovek koji je preživeo masakr u Šumaricama 1941: Našla ga majka među leševima

Vesti

22.10.2018

17:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo nekoliko dana pre obeležavanja 77. godišnjice streljanja "na brdovitom Balkanu" umro je čika Dragoljub. Te kobne 1941. bio je 17-godišnji momak kojeg je samo čudo sačuvalo od smrti od nacističkog metka. Sa 12 rana u nogama majka ga je pronašla među leševima.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
SVAKOG 21. OKTOBRA PLAKALI I SMEJALI SE: Radmila i Dragoljub Jovanović

- "Živ li si sine", pitala je glasno, dok je okretala leševe i tražila njegovo lice. "Jesam, majko, ali nemam noge", odgovorio joj je Dragoljub. Pričao mi je da je na to samo rekla: "Neka, kupiće ti majka drvene noge." Mislio je da su mu noge odsekli Nemci. Na sreću, nije bilo tako, ali sa 12 metaka bile su potpuno oduzete. Odneli su ga kući, a onda je danima trajala borba za njegov život i uspeo je - priča za Srpski telegraf udovica Radmila Jovanović (87), koja je sa Dragoljubom provela gotovo sedam decenija.

 

Ona navodi kako su njih dvoje slavili 21. oktobar.

- Možda će zvučati bizarno, ali 21. oktobra svake godine plakali smo i smejali se. Sećao se dece koja su oko njega izdahnula, svake godine kad opadne lišće počinjale su nesanice, budio se noću i šetao po stanu. Pričao mi je da sanja streljanje. Ipak, i slavili smo 21. oktobar kao njegov drugi rođendan, to je dan kada je ubijen, ali i ponovo oživeo - kaže udovica poslednjeg svedoka Šumarica.

Imao je 12 rana na nogama

Krvavi pokolj u kojem je nemački okupator ubio čak 7.000 ljudi, od kojih je najmlađi imao samo 11 godina, Dragoljub je podneo vojnički.

- Kada se oporavio od streljanja i ponovo prohodao, odmah se prijavio u partizane! Podneo je vojnički čitavu tu dramu. Celog života je pričao o tome, ali živeli smo normalno, radio je i mnogo se družio. Osim njega, preživela su još četiri dečka, ali su ubrzo umrli, kao i jedan harmonikaš, kojem su izbili oko. Samo je moj Dragoljub doživeo duboku starost - nastavlja Radmila i kaže da je posle rata bio zaposlen neko vreme kao sekretar u Komitetu, a potom je osnovao Muzej 21. oktobar, gde je do penzije bio direktor.

Foto: Srpski telegraf

Dragoljub, kažu oni koji su ga poznavali, bio je tih, dostojanstven i druželjubiv čovek. Ženu svog života upoznao je 1949, kada je ona imala samo 17 godina, a pored njega je ostala do poslednjeg trenutka.

- Ne znam kako ću bez njega, ceo život proveli smo zajedno i bili jedna duša. Nismo imali dece, nažalost, nismo mogli...On je operisao kuk pre tri godine i od tada više nije bio isti. Sa hodalicom je krenuo prema kupatilu 16. oktobra i pao. Više nije ustao...- sa tugom kaže Radmila.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading