UDRUŽENJE TUŽILACA: Ko vrši politički uticaj na pravosuđe

Autor: Tanjug

Vesti

19.10.2018

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije pozvalo je danas Poverenika za samostalnost, kao i izborne članove Državnog veća tužilaštva (DVT) i Visokog saveta sudstva (VSS) da javno kažu koji su to kanali političkog uticaja na pravosuđe.

- Ako ima političkog uticaja na tužilaštvo i sudstvo, neka članovi VSS i DVT, koje su birale njihove kolege sudije i tužioci, izađu iz tih saveta i javno kažu ko i na koji način vrši uticaj i zašto smatraju da će se on ojačati amandmanima na Ustav - rekao je danas na konferenciji za novinare predsednik UST Nenad Stefanović.

Članovi ovog Udružеnja prethodno su izneli svoje stavove povodom najnovijeg, četvrtog po redu, Nacrta amandmana na Ustav koje je predložilo Ministarstvo pravde, ocenjujući da je njime najveći broj predloga struke usvojen.

Podsetili su da je prvi Nacrt, kojim struka nije bila zadovoljna do danas pretrpeo brojne izmene.

Potpredsednica UST sudija Ivana Josifović pohvalila je uklanjanje Narodne skupštine iz postupka izbora nosilaca pravosudnih funkcija, ukidanje izbora na trogosdišnji, probni, mandat prilikom prvog izbora sudija i zamenika tužilaca, kao i predlog prema kom su tužilački i sudijski pomoćnici prepoznati u Ustavu.

Ona se posebno osvrnula na predloženi sastav VSS, pet istaknutih pravnika-pet sudija koje biraju njihove kolege, ocenjujući da se na taj način osigurava balans uzajamne kontrole.

U tom smislu je istakla da se UST zalaže za odgovornost izbornih članova i integritet "istaknutih pravnika"

Kako je ocenila, novi Nacrt izgleda obećavajuće da će struka imati odlučujući uticaj na izbor na pravosudne funkcije.

UST se zalaže da se zakonskim rešenjima urede ključna pitanja za dalje reforme u pravosuđu, kao i da struka nađe mehanizme prema kojima bi članovi strukovnih saveta (VSS i DVT) bili odgovorni onima koji su ih birali, naglasila je Josifović.

Jelena Dunjić iz Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika rekla je da je to udruženje zadovoljno što je Ministarstvo pravde u amandmanima prepoznalo njihov rad i što su pomoćnici postali vidljivi u pravosudnom sistemu.

Sudija Ustavnog suda Jovan Ćirić rekao da je da se reformama mora pristupiti obazrivo, napominjući da nije u poziciji da on komentariše ustavne amandmane.

- Ma kakve reforme da su u pitanju, treba biti obazriv, uz dozu konzervativnosti i tradicije. Potrebna je i doza otvorenosti i razumevanja za stavove drugih - naglasio je Ćirić.

Stefanović je na kraju ponovio da se UST zalaže za ubrzanje reformi, uz kompromisna rešenja i dijalog za svim zainteresovanim stranama, bez isključivih stavova i nedopustive stagnacije koja, kako je ocenio, vodi urušavanju ugleda pravosuđa.

- Želimo reformu zbog nas samih i zbog svih građana Srbije - zaključio je predsednik UST.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading