ĐACI ĆE BITI "OFLAJN" NA ČASOVIMA: Da li škole u Srbiji uvode OMETAČE SIGNALA?

Autor: rts.rs

Vesti

19.10.2018

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je čak 87 odsto roditelja za zabranu mobilnih telefona u školama, pokazuje istraživanje Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije. Po našem zakonu, korišćenje mobilnih telefona na času spada u teže povrede obaveze učenika, ali u praksi ovakve povrede dešavaju se često.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Gotovo da ne postoji dete koje nema telefon ali, da li je neophodno koristiti ga u školi? Zloupotrebe poput prepisivanja na času, snimanja nastavnika, ismejavanja vršnjaka na društvenim mrežama nisu novost.

Ovaj problem je donekle rešila OŠ "Josif Pančić" u Beogradu, koja u skladu sa zakonom i pravilnikom škole, već dve godine sprovodi zabranu korišćenja mobilnih telefona.

- Mi smo imali ogroman problem oko mobilnih telefona koji su postali problem u svakodnevnom radu. Morali smo da reagujemo, da napravimo jedan dogovor sa roditeljima koji će oni potpisati, gde smo obavestili da se mobilni telefon koristi samo na odmoru, odnosno posle nastave - kaže za RTS Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić".

U slučaju kršenja zabrane, nastavnik ima pravo da detetu oduzme telefon koji završava kod direktora. U OŠ "Drinka Pavlović", to nije dovoljno, pa direktor predlaže konkretne mere.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uvesti ometače za mobilni signal

- U zakonu piše da se mobilni ne može koristiti na času, ako te stvari ne daju rezultate kakve smo očekivali, a to je da uvedemo ono što je normalno u svim drugim zemljama - to su ometači za signale - rekao je Jole Bulatović, direktor OŠ "Drinka Pavlović".

Našoj deci se ne može zabraniti ono što je svima dostupno - poruka je Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije.

Foto: Ilustracija

Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da želi da napome da nisu ni za kakve rigorozne mere i da ukoliko treba uvoditi neke zabrane, pre svega moramo ispitati sve prednosti ali i neke mane eventualnih zabrana.

- Ono što napominjemo kao važno jeste da mobilni telefoni i drugi digitalni uređaji ne treba ni na koji način da ometaju proces nastave, naprotiv, oni treba da budu sastavni deo obrazovnog procesa - rekla je Matićeva za RTS.

O ovoj zabrani se posebno govori nakon toga što su francuski osnovci u novu školsku godinu krenuli bez mobilnih telefona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading