NEMA VIŠE FOLIRANJA! Sledeće godine promena Zakona: KO LAŽIRA BOLOVANJE, ODMAH DOBIJA OTKAZ

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

14.10.2018

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslodavci u Srbiji uskoro će, najverovatnije već od juna 2019. godine, moći da daju otkaz zaposlenima koji otvaraju lažna bolovanja, predviđaju najnovije izmene Zakona o radu. Ove odredbe se donose zbog procene da je u Srbiji, od 280.000 bolovanja koliko se otvori godišnje, lažno čak 11 odsto. To znači da više od 30.000 radnika svake godine odsustvuje sa posla, iako nema nikakvih zdravsvenih tegoba.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predlagač ovih zakonskih promena je Privredna komora Srbije, a odredbe će se naći pred Skupštinom početkom naredne godine. Predsednik PKS Marko Čadež kaže da će nova regulativa sprečiti sve veće zloupotrebe prava na bolovanje.

- PKS je predložila Ministarstvu rada da se zakon dopuni tako da poslodavac može da zatraži izveštaj zdravtsvene ustanove na osnovu kog bi se utvrdila osnovanost bolovanja ukoliko je u toku jednog meseca procenat zaposlenih koji su odsutni veći od 10 odsto. Ukoliko se utvrdi da je došlo do zloupotrebe prava na bolovanje, poslodavac može da zaposlenom da otkaz - kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Atanacković: Najviše lažnih bolovanja u poljoprivredi

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je iz godine u godinu sve više radnika koji otvaraju lažna bolovanja i da je to posebno primetno u sezoni poljoprivrednih radova.

- Radnici iz unutrašnjosti idu na bolovanje kako bi radili dodatni posao, pre svega u poljoprivredi. To je primetno u toku sezonskih poslova u polju, kada zaposleni koji primaju minimalac koriste svoje bolovanje kako bi uzorali njivu, brali jagode, maline i paprike i tako uvećali svoja primanja - kaže Atanacković.

On, međutim, napominje da se na bolovanju dobija 65 odsto zarade i da je to jedan od razloga zašto lažnih odsustva nema još više.

- Ipak uvek ima onih kojima je nedolazak na posao preči od zarade. Najčešće se vade na bolesti koje se ne mogu lako proveriti, kao što su stomačne tegobe, bolovi u leđima ili psihički problemi - podvlači Atanacković.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading