POGLAVAR SPC IRINEJ: Mirno ću putovati u Crnu Goru!

Autor: novosti.rs

Vesti

14.10.2018

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nemam nijedan razlog da ne putujem u Crnu Goru. Nisam obavešten da sam na bilo kakvoj listi nepoželjnih osoba, pa informacije o tome pripisujem samo medijskim spekulacijama", kaže patrijarh srpski Irinej uoči sutrašnje posete Crnoj Gori, koji će sa poglavarom Antiohijske patrijaršije i svega Istoka Jovanom Desetim, obići svetinje Mitropolije crnogorsko-primorske.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Srpski patrijarh dolazi u višednevnu posetu, a prema izvorima bliskih crnogorskom državnom vrhu, sigurno je da Njegova svetost neće biti ometan da uđe u Crnu Goru. Najava posete patrijarha Irineja izazvala je veliku pažnju medija, koji su spekulisali da je Vlada Crne Gore sačinila spisak nepoželjnih osoba iz Srbije, a na kojem je, navodno, bio i poglavar SPC.

Premda crnogorski zvaničnici nisu ni potvrdili, ali ni demantovali postojanje "crne liste", sada je jasno da neće praviti skandal i zaustavljati srpskog patrijarha, čak i ukoliko se o tome razmišljalo prethodnih dana. Ovakve spekulacije, inače, izazvala je izjava srpskog patrijarha prilikom posete Crnoj Gori u julu, kada je rekao "da je položaj Mitropolije crnogorsko-primorske gori nego u vreme osmanlijske okupacije, a status Srba kao za vreme NDH". Potom su se, uvredljivim rečima na račun patrijarha, oglasili predsednik i premijer, Milo Đukanović i Duško Marković.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj potvrđeno je da ne postoje nikakve prepreke za patrijarhovu posetu.

DOČEK NA AERODROMU

SRPSKOG patrijarha na podgoričkom aerodromu dočekaće mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, pakračko-slavonski Jovan, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

U pratnji patrijarha Irineja biće mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

- Ne verujemo da će vlast sprečiti našeg patrijarha da dođe u još jednu svetu misiju u Crnoj Gori, ovog puta sa patrijarhom Jovanom. Nikakva upozorenja od nadležnih nismo dobili. Radujemo se njihovom dolasku. Ovo je veliki blagoslov za Crnu Goru - kažu u Mitropoliji.

Poseta patrijarha dešava se u trenutku naraslih političkih tenzija i zabrane vlasti da se u državnim institucijama slavi stogodišnjica ujedinjenja Crne Gore i Srbije, 1918. godine, i održavanja Podgoričke skupštine.

Zajedno sa patrijarhom Jovanom, Irinej će prvo posetiti Cetinjski manastir, pa manastir Ostrog, a potom i Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Nakon toga će patrijarh antiohijski napustiti Crnu Goru, a posetu nastaviti obilaskom srpskih svetinja - Studenice, Žiče i onih na Kosovu i Metohiji. Patrijarh Jovan dolazi u pratnji svoja dva mitropolita - akarskog Vasilija i njujorškog i cele Severne Amerike Josifa. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
flamantes

15.10.2018 09:48

Pa ko ti brani čovječe, ali obrati pažnju na ponašanje, to je znak vaspitanja.