DIJALIZA KONAČNO U BANJI: Nefrološki pacijenti posle mnogo godina ne moraju da putuju

Autor:

Vesti

12.10.2018

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji počeo je da radi Centar za hemodijalizu, gde je trenutno na terapiji 10 pacijenata.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Drzavni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić obišao pacijente

Do sada su pacijenti iz Vrnjačke Banje i okoline na dijalizu morali da odlaze u Kraljevo iako je Specijalnoj bolnici pre 10 godina ambasada Italije u Srbiji donirala osam aparata, koji nisu bili u funkciji jer nije bilo uslova za to.

Direktorka Specijalne bolnice Vanja Balšić kaže da je trenutno na dijalizi 10 pacijenata jer su takve tehničke mogućnosti. Ona je izrazila nadu da će uskoro svi pacijenti koji se dijaliziraju u Kraljevu moći da nastave lečenje u Specijalnoj bolnici u Vrnjačkoj Banji.

Ideja je, kako kaže, da preuzmu i pacijente iz Trstenika, koji na dijalizu odlaze u Kruševac, i tako im olakšaju lečenje. Ona je zahvalila i Ministarstvu zdravlja i lokalnoj samoupravi što su prepoznali značaj otvaranja centra i pomogli u prevazilaženju problema.

Uskoro će svi pacijenti koji se dijaliziraju u Kraljevu moći da nastave lečenje u Vrnjačkoj Banji

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je da je u planu da, osim tih osam doniranih italijanskih aparata, u funkciji bude još pet aparata za dijalizu, koji će biti namenjeni gostima banje.

Vekić je najavio i proširenje kapaciteta koronarne jedinice u toj bolnici. Dodao je i da će osim adaptacije prostora biti nabavljena i dodatna medicnska oprema.

- Radićemo na dodatnoj edukaciji kadra i na povećanju broja zaposlenih. To će ući u plan za 2019. godinu - rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading