Ko je ostavio bebu ispred crkve u Čajetini? Intezivna istraga policije za dečakovim ocem i majkom

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

12.10.2018

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tĺę rođena muška beba, teška tri kilograma, koja je u utorak ujutru ostavljena na pragu crkve Svetog arhangela Gavrila u Čajetini, i dalje se nalazi na odeljenju neonatologije užičke bolnice. Njeno zdravstveno stanje je stabilno, beba je, po rečima dr Nataše Đurković, načelnice ovog odeljenja, klinički, laboratorijski i mikrobiološki obrađena, data joj je antitetanusna zaštita, na antibiotskoj je terapiji kako bi bila zaštićena od eventualnih infekcija i iz predostrožnosti, nalazi se u izolaciji.

RepublikaFoto: Republika
Tek rođeni dečak ostavljen ispred crkve u Čajetini

- Ovo je prvi put za 40 godina koliko postoji naše odeljenje da imamo dete nepoznate majke - rekla Đurković.

- Nama se svakodnevno javljaju porodice koje nude hranu, benkice, drugu odeću za bebicu, ali ništa od toga zasad nije potrebno. Beba ima sve što joj je neophodno. Svi koji na bilo koji način žele da pomognu ovom dečaku, mogu da se jave Centru za socijalni rad u Čajetini, koji je nadležan u ovom slučaju - navela je ona.

Mala pomoć od snimaka

Inače, ko je i zašto ostavio novorođenče još je nepoznato. Policija vodi intenzivnu potragu za bebinom majkom i ocem.

Prvi trag u tome bio je snimak sa jedne od stambenih zgrada u Čajetini, na kom je zabeleženo da se u utorak ujutru oko 5.50 pojavio automobil, koji se nakratko zaustavio nedaleko od crkve. Utvrđeno je da je čovek tog jutra tražio parking i da radi u Čajetini.

- Kamere su zabeležile još nekoliko automobila, ali je tog jutra bila toliko gusta magla da se ne može raspoznati o kojim vozilima je reč. Tako da ti snimci ne mogu puno da nam pomognu - objašnjava izvor blizak istrazi.

Kako prenose Novosti, policija je proveravala zdravstvene kartone svih trudnica u poznoj trudnoći u ovom kraju, ali ni to nije dalo nikakve rezultate u istrazi. To govori, navode upućeni u slučaj, da ili porodilja nije prijavila trudnoću lekarima, ili da ona nije uopšte iz ovih krajeva, što je, dodaju, manje verovatno.

- Pratimo zdravstvene ustanove i prijeme koji bi mogli da ukažu na postporođajne probleme koji bi mogli da se jave kod porodilja - dodaje izvor.

U javnosti su se pojavile priče kako je dečak već dobio ime, i to Gavrilo, jer je ostavljen ispred crkve Svetog arhangela. To, međutim, u Centru za socijalni rad u Čajetini demantuju, ističući da mora da prođe tačno određena procedura nakon čega bi beba dobila ime.

Predlozi za ime

Na društvenim mrežama pored imena Gavrila koje bi mogao ovaj dečak da ponese, pojavili su se i neki drugi predlozi. Neki smatraju da mu ime treba dati po Svetom Jovanu Bogoslovu, jer je na taj dan rođen i ostavljen ispred crkve, dok treći, u šali, predlažu da mu se da ime po dr Đorđu Jokoviću, pedijatru, koji je dete primio u užičku bolnicu.

Beba u dobrom stanju

- Nemamo nikakvih zvaničnih podataka od policije o tome ko je ostavio bebu - kazao je Pajo Bogdanović, direktor Centra za socijalni rad u Čajetini. 

- Kakva je dalja sudbina dečaka, zavisi od toga da li će biti pronađeni roditelji, odnosno majka. Ako budu pronađeni, biće odrađena procedura koja će pokazati da li su roditelji podobni, odnosno da li će biti lišeni roditeljskog prava. Sada je bitno da je beba dobro, obišli smo je u bolnici i rečeno nam je da je dobrog opšteg stanja - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading